Szigorúbb szabályokra lenne szükség?
Az elmúlt hónapokban elképesztő mennyiségű parlagfű lepte el a Pest megyei Biatorbágyot. Személyes tapasztalatairól a település egyik lakóját, Tóth Tamást kérdeztük, aki parlagfű-allergiásként sokakkal együtt szenvedő alanya a kialakult helyzetnek.
Élvonalban is kezelni kell az allergiát
Aki csak kedvtelésből focizott már, el tudja képzelni, milyen megterhelést jelent a profi sport. Zsolnai Róbert jelenleg a Kaposvári Rákóczi FC NB 1-es csapatának csatára. Az egészség a munka és a siker előfeltétele, de őt sem kíméli az allergia. Állapotának javulását a Gellért Gyógyfürdő sókamrájába kereste.
Kell egy kis áramszünet
Nemcsák Károllyal egy előadás szünetében készítettünk interjút. Maga is rohanó életet él, de azt mondja: szükség van a kikapcsolódásra, különben a feszültségekre betegséggel reagál a szervezetünk.
Kinőhető a parlagfű-allergia?
Gáspár Sándor színművésszel Shakespeare Szentivánéji álom című darabjának előadás előtt beszélgettünk az Új Színházban. Mint megtudtuk, parlagfű-allergiája 35 éves korára megszűnt – esete sokaknak reményt adhat. Ám nemcsak a szerencsében bízik: szerinte a parlagfűellenes mozgalom sikerén is sok múlik.
A kisiskolás Benjámin részt vett a Gellért Gyógyfürdő sókamrájában tartott tízrészes gyógykezelésen. Édesanyjával, Erzsébettel beszélgettünk, aki elmondta: a kezelés egyáltalán nem fájdalmas, csak ülni kell egy sópárával dúsított kamrában. A hatás teljesen tünetmentessé tette a fiút.
A jó gazda gondosságával
Balázs Péter színművész, színházigazgató szerint az embereknek oda kellene figyelniük a saját környezetükre, a vezetőknek pedig a feladataikra. Ha mindez megtörténik, még akkor is folyamatos munka a parlagfű elleni fellépés.
Tégy az össznépi patópálság ellen!
Jankovics Marcell ott tépi ki a földből a parlagfüvet, ahol éri, fontosnak tartja az ellene folytatottküzdelmet. Elszomorító tapasztalata, hogy már a svábokra is jellemző az össznépi patópálság, aminek a legyőzésével pedig még a parlagfűmentesítésben is sokat lépnénk előre.
A parlagfű nem fantom
Dr. Kazinczi Gabriellával az Első Nemzetközi Parlagfű-konferencián beszélgettünk az előadása után. Kutatásaik során azt vizsgálták, hogy a parlagfű kelési ideje milyen hatással van a növény által termelt pollen mennyiségére.
A parlagfűinvázió genetikai okai
Jacqui A. Shykoff előadásában a parlagfű terjedésének genetikai és ökológiai aspektusait vizsgálta, a parlagfű biológiájára koncentráló kísérlet és kutatás eredményeit foglalta össze. A növény nem reagál a más kontinensre történő áthelyezésre. A megoldás a tudós szerint 20-30 éves kemény munka.
Környezetszennyezési besorolás a megoldás?
Montrealban a törvényi szabályozás miatt annyi, a törvényhozót érintő peres ügy keletkezett, hogy visszavonták a vonatkozó jogszabályt. Paul Comtois (Département de Géographie, Université de Montréal, Montréal, Canada) szerint a parlagfűpollen környezetszennyező anyag, és így is kellene nyilvántartani: ekkor minden jogszabály, amely a környezetszennyező anyagokra vonatkozik, érintené a parlagfüvet is
© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.