Háromévi terápia után megszűnt az allergia
A Szegeden élő Marcell hét esztendős volt, amikor parlagfű-allergiája miatt elkezdte az immunterápiát. A három évig tartó kezelés – melyet első évben a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány támogatott – sikeresnek bizonyult: a gyermek édesanyja, Erika interjúnkban arról számolt be, hogy a parlagfű-allergia által kiváltott tünetek mostanra teljes mértékben eltűntek.
Antalóczy Tibor: nem vált be a tüneti terápia
A családjával Veresegyházon élő Antalóczy Tibor (36) négy évvel ezelőtt határozta el, hogy immunterápiába kezd egyre súlyosbodó parlagfű-allergiás tüneteinek enyhítésére. A három évig tartó kezelés hatására – melyet az első esztendőben a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány támogatott – mostanra lényegében megszűntek az allergiás tünetei, így abban bízik: idén már egyáltalán nem lesz szüksége az orrsprayre.
„Megpróbálom legyőzni önmagamat”
Cseh László az idei olimpián ismét megmutatta, hogy a „hullámvölgyek” után is képes erőt meríteni és érmet szerezni: Londonban 200 m vegyes úszásban bronzérmesként állhatott a dobogóra. A 26 éves világbajnok, huszonnégyszeres Európa-bajnok úszó azzal együtt tud újból és újból felmutatni kimagasló eredményeket, hogy fiatalkora óta asztmával küzd – ám, mint mondta, neki plusz erőt ad, hogy önmagát, szervezetét is le kell győznie minden alkalommal. A sportolóval az olimpiai felkészülés időszakában beszélgettünk arról, hogyan tud élsportolóként együtt élni a betegségével.
Sós kamra a Gellért Fürdőben
Az országban egyedülálló a Gellért Gyógyfürdő sós kamrája, ahol konyhasó és szódabikarbóna vizes oldatából képzett, sűrített levegővel porlasztott sűrű ködpárát lélegeznek be a betegek. Az allergiás, asztmás betegek számára különösen hatékony tüneti kezelési módszert dr. Hádl Éva tüdőgyógyász szakorvos, a fürdő inhalatóriumának vezetője mutatta be olvasóinknak.
Parlagfű-bejelentés a gondolat sebességével
Egy új mobiltelefonos alkalmazással néhány gombnyomással, másodpercek alatt bejelenthetjük az illetékeseknek a jártunkban-keltünkben felfedezett parlagfüves területeket. Az Ambrosia nevű alkalmazást társadalmi munkában, a GreenLat Nonprofit Kft-vel együttműködésben a BestTest Kft. készítette, melynek technológiai igazgatójával, Benedek Istvánnal a fejlesztés hátteréről, működéséről beszélgettünk.
„A parlagfű visszaszorítása elsősorban szervezési kérdés”
A Nemzetközi Parlagfű Társaság kezdeményezésére a Magyar Növényvédelmi Társaság és az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága 2012. június 23-án rendezi meg a Nemzeti Parlagfű Napot. A jelenlegi parlagfű-helyzetről és a pollenkoncentráció csökkentésének lehetőségeiről a két társaság elnökével, dr. Kőmíves Tamás akadémikussal beszélgettünk.
A feszültség is oldódik a sószobában
Solti Éva egyszerre több, komoly betegséggel is küzd – ezek mellett jelent meg nála meglehetősen súlyos tünetekkel a parlagfű-allergia. A Szent Rókus Kórházban folytatott sóterápia nem csak a köhögési rohamait enyhítette, hanem nyugodtabbá is tette; úgy érzi, egy-egy órányi sószoba-kúra a benne lévő feszültséget is feloldja.
Tengerpart helyett sószoba gyógyít itthon
Dr. Szabó Pálné egyike azoknak, akik a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány támogatásával tízalkalmas sószoba-terápián vehettek részt a budapesti Szent Rókus Kórházban. Az ő példája igazolja a szakembereknek azt az állítását, miszerint egyetlen 45 perces sószoba-kúra olyan hatással bír, mintha egy teljes napot a tengerparton töltetnénk.
„Kiveszett belőlünk a föld szeretete”
Idén harmadszorra szervezi meg Szentkirály a „Szedj magadnak egy biciklit!” elnevezésű parlagfű-mentesítési versenyt, amellyel sok gyermeket sikerült megmozgatni az elmúlt két évben. A település polgármestere, a Magyar Faluszövetség elnöki tisztét is betöltő Szabó Gellért úgy véli: hasznosak az ilyen játékok, ám ezek önmagukban nem alkalmasak a parlagfű-kérdés megoldására, az alapvető probléma ugyanis a föld rendszeres művelésének, megbecsülésének hiánya.
A sóterápia híve a kórházigazgató
A Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházainak főigazgatója, dr. Pintérné dr. Gönczi Ágnes felnőttkorában lett allergiás – negyvenéves múlt, amikor a parlagfű-allergia miatt először elkezdett tüsszögni, köhögni. A tüneti kezelés egyik eredményes eszközének tartja a sóterápiát: intézményvezetőként támogatja, hogy egy új sószoba jöjjön létre a kórház tüdőgondozójának épületében.
1 2 3  Következő
© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.