Országos parlagfű helyzetkép (2020.07.02.)
Június második felét a változékony, meleg, csapadékos időjárás jellemezte, mely kedvezett mind a kultúrnövények, mind a parlagfű fejlődésének. Június végén a parlagfű fejlettségi állapota továbbra is változatos képet mutat az országban.
Egyre nő az allergiások és az asztmások száma
El kell-e viselnie a lakosságnak, hogy rendkívül magas parlagfű-fertőzöttség és pollenszám miatt fog szenvedni 2020-ban, egyre nő az allergiások száma és egyre többen lesznek asztmások – teszi fel a kérdést a Parlagfűpollen No Egyesület közleményében, amit az MTI-hez juttattak el.
Országos parlagfű helyzetkép (2020.06.18.)
Június első két hetét a változékony, meleg, csapadékos időjárás jellemezte, mely kedvezett mind a kultúrnövények, mind a parlagfű fejlődésének.
Tavaly óta a teljes vegetációs időszakban irtani kell a parlagfüvet
A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.
Nyár eleji parlagfűmustra
Május harmadik dekádjában megérkezett a várva-várt csapadék, melynek hatására a talaj felső rétegében lévő gyommagok csirázásnak indultak, többek között a parlagfű is. Szakirodalmi adatok szerint, április hónap a parlagfű csírázásának, kelésének a csúcsidőszaka, de ezt követően is jól csírázik. Az idén április száraz és hűvös volt ezért, a parlagfű tömeges csírázása csak a csapadék megérkezését követően kezdődött.
Országos parlagfű helyzetkép (2020.06.04.)
2020-ban a parlagfű kelése az országban március utolsó dekádjában, illetve április elején kezdődött. Az időjárás a gyomnövény számára minden tekintetben kedvezőtlen volt: az alacsony hőmérséklet és a száraz talaj miatt a csírázása az átlagosnál lassabb, vontatottabb volt.
Parlagfű-mentesítési kampányt indít a Nébih
A parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A parlagfű elleni eredményes harchoz a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen.
Az idei évben már június 1-től fogadja a bejelentéseket a Parlagfű Bejelentő Rendszer
A hatóságok mellett az állampolgárok is hatékonyan részt tudnak venni a parlagfűvel fertőzött területek felderítésében. A lakossági bejelentéseket már 2013 óta eredményesen kezeli a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR).
Mielőbb irtson, aki el akarja kerülni a bírságot
Az idei évben is árgus szemekkel figyeli a hatóság a parlagfűvel fertőzött területeket, és szórják majd a bírságokat a mulasztóknak, bel- és külterületen egyaránt. És ez nem csak üres fenyegetőzés: a Pénzcentrum információi szerint tavaly összesen 3336 esetben szabtak ki a hatóságok növényvédelmi bírságot, melyek együttes összege meghaladta a 161 millió forintot.
Szükséghelyzeti engedélyt kapott a Viballa
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2020. május 1-jétől 2020. július 31-éig engedélyezte a Viballa® gyomirtó szer forgalomba hozatalát és felhasználását napraforgó kultúrában parlagfű ellen.
Előző 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13  Következő
© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.