Országos parlagfű helyzetkép (2021. 07. 30.)
Július végén a parlagfű fejlettségi állapota továbbra is változatos képet mutat az országban. A parlagfüvek nagysága az országban a sziklevelestől a 180 centiméteres magasságig terjed.
A parlagfű a patkány mellett az egyik legkártékonyabb, invazív faj Európában
A patkányokat és a parlagfüvet tartják az Európában legtöbb kárt okozó, invazív fajnak. Az Egyesült Királyságban és Spanyolországban okozzák a legtöbb kárt a behurcolt fajok.
Győr környékén is indul a légi felderítés
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal munkatársai a héten megkezdték a nyaranta szokásos légi felderítést, melynek célja, hogy a parlagfűvel fertőzött táblákat „leplezzenek le”.
Iskola, óvoda mellett még nagyobb bírság járhat a parlagfű miatt
Mostantól nem csupán június 30. után lehet ellenőrzés parlagfű miatt, hanem bármikor az év folyamán – mondta el Jordán László a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója az InfoRádióban.
Tovább szigorodtak a parlagfűirtás szabályai
Évről évre rettegett időszak a földhasználók körében a nyár vége, hiszen ekkor kezdi el a hatóság a parlagfű-felderítő munkáját. Érdemes tudni, hogy idén tovább szigorodott az ezzel kapcsolatos szabályozás is!
A dohányzás és a penész is súlyosbíthatja a parlagfű-allergiát
A parlagfű tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban kezdődik, ekkor már országszerte komoly tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható – mondta az InfoRádiónak Nékám Kristóf immunológus, a Magyar Allergiaszövetség elnöke.
Virágzás előtt a parlagfű
Még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása az Aerobiológiai Hálózat adatai szerint, de a parlagfű pollenszórása július utolsó napjaiban már tüneteket okozhat.
Megéri gyűjteni a parlagfüvet Nyíregyházán
Parlagfűért virág: a NYÍRVV Nonprofit Kft. hosszú évek óta hirdeti akcióját, melynek célja az allergén gyomnövény szaporodásának fékezése. Arra kérik a nyíregyháziakat, hogy környezetükben, telkükön, ha látnak, tövestül húzzák ki a parlagfüvet, és vigyék a hulladékudvarba.
Merre jár a parlagfű-olajosbogár?
A parlagfű természetes ellenségeként számon tartott bogár hazai előfordulásának pontosabb feltáráshoz kéri a lakosság segítségét a Nébih.
Országos parlagfű helyzetkép (2021. 07. 15.)
Július első két hetét továbbra is a rendkívüli hőség jellemezte. Az elmúlt két hétben az átvonuló hidegfrontnak köszönhetően több helyen alakult ki heves zápor, zivatar. A lehullott csapadék mennyisége, valamint területi eloszlása azonban nagyon egyenlőtlen volt. Mindez a kultúrnövények számára hátrányos volt és nem kedvezett a parlagfű vegetatív növekedésének sem.
Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Következő
© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.