Emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja
A következő napokban várhatóan országszerte emelkedni fog a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben: helyenként, elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén már a tüneteket okozó közepes szintet is elérheti.
Zajlik a parlagfűrazzia
Tavaly belterületen közel 20 millió, külterületen pedig több mint 116 millió forintnyi bírságot szabtak ki a hatóságok parlagfű miatt. A razzia az idei évben is elindult, érdemes mihamarabb gondoskodni a mentesítésről, mivel tavaly is akadtak milliós büntetések – hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.
Milliós bírságot is kiszabhatnak a parlagfű miatt
Júliustól megkezdődik a parlagfüves területek ellenőrzése, a jogsértés esetén kiszabható növényvédelmi bírság a fertőzött terület nagyságától függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében.
Július 1-jétől büntetnek a parlagfű miatt
Június 30-ig minden földhasználó köteles a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani.
Elindult a Polgárőr parlagfű teszedd program
A parlagfű elleni védekezés aktív közreműködőjeként Polgárőr parlagfű teszedd elnevezésű programot indított útjára az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) - jelentette be az akció nyitórendezvényén a szervezet környezetvédelmi alelnöke. Az eseményen az Állami Számvevőszék kritikáira Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-bizonsági Hivatal (NÉBIH) elnökhelyettese reagált.
Parlagfűmaggal szennyezett papagájeleség került a boltokba
Parlagfűmagot tartalmazó madáreleség szállítmányok kerültek forgalomba Európa tizenegy országában, köztük hazánkban is. Magyarországon a Fressnapf üzletekben bukkant fel a Németországból érkezett szennyezett termék.
Egyetért az ÁSZ kritikájával a zöldombudsman
Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója hatékonyabb kormányzati fellépést sürget a parlagfűvel fertőzött területek felderítésére és a fertőzés megelőzésére, az egészséges környezethez való jog biztosítása érdekében - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-vel.
Az ÁSZ szerint eredménytelenül védekeztünk a parlagfű ellen
Nincs összefüggés a parlagfű elleni védekezésre fordított erőfeszítések és a parlagfűpollen-koncentráció változása között, az utóbbira az időjárásnak nagyobb hatása volt – erre hívta fel a figyelmet az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amely a parlagfű elleni védekezés rendszerét vizsgálta a 2013 és 2015 közötti időszakra vonatkozóan.
Az agyat és a vesét is károsíthatják a parlagfűkészítmények
Veszélyekkel járhat a parlagfűkészítmények hosszú távú fogyasztása, ezt igazolták a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói vizsgálatsorozatukban, amelynek eredményeit a PLoS One tudományos folyóiratban ismertették.
Heteken belül kezdődik a szénanáthaszezon
Bár a tavaszi pollenszezon már megkezdődött, az allergiások többsége most még nem szenved. Az igazi tüsszögős időszak a füvek virágzásakor indul és a parlagfűvel tetőzik. Az allergia elleni kezelést már most érdemes elkezdeni, aki csak a tüneteket nyomja el, meg kell várnia, amíg először jelentkeznek.
Előző 1 2 3 4 5 6 7 8  Következő
© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.