Az esőzések miatt jelentős mennyiségű parlagfű fejlődik
A sokaknak szénanáthát okozó pázsitfűfélék pollenszórása az évnek ezen szakaszában általában jelentősen csökken és fokozatosan felváltja a nyári gyomok időszaka. Azonban az elmúlt hetekben lehullott csapadéknak köszönhetően a pázsit még sok helyen zöldell, a pázsitfűpollen koncentrációja országosan még közepes vagy magas szintet ér el, melynek hatására továbbra is allergiás tünetek jelentkeznek.
Baranyában már megkezdődtek az ellenőrzések
Baranya megyében a korábbi évekhez képest korábban, már május közepén megkezdte a parlagfű elleni védekezésre vonatkozó előírások betartásának ellenőrzését a hatóság.
A parlagfű és a gyomok miatt Érden is sokan tesznek bejelentést
A parlagfű kaszálása az ingatlan tulajdonosának, bérlőjének feladata: aki nem akadályozza meg a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és nem tartja fenn ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig, törvényt sért – figyelmeztet az Érd Most.
Hatszorosára nőtt egy év alatt a parlagfüves csúcsbírság
Tavaly összesen 108 millió forint bírságot szabtak ki kül- és belterületen az allergiások millióinak életét megkeserítő gyomnövény, a parlagfű miatt – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Allergiás tüneteket okozhatnak a pázsitfűfélék
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) előrejelzése alapján a következő időszakban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációjának gyors emelkedése várható, így az erre érzékenyeknél az allergiás tünetek megerősödhetnek. Most különösen fontos az udvarokban, útszéleken, árokpartokon a fűnyírás, kaszálás, mert ezzel is csökkenthető a pázsitfűfélék pollenmennyisége.
Indul a „tavaszi havazás”
Az elmúlt napokban szállni kezdett a „nyárfaszösz”, ami a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel az a nyárfa termése és annak szél által való elterjedését segítő, üres, levegővel telt, allergén fehérjéket nem tartalmazó részei.
Idén is folytatódik Győr-Moson-Sopron megyében a légi felderítés
A tavaszi időszakban különösen fontos, hogy a napraforgó-, a kukorica- és a szójakultúrák gyomirtását kellő gondossággal és hatékony gyomirtó szerekkel végezzék el a gazdálkodók. Nyáron, az aratást követően a repce- és a gabonatarlók folyamatos kezelésére kell odafigyelni – írja a Soproni Téma.
Jelenleg a platán virágpora a legdominánsabb pollen
A 2022. évi pollenszezon tavaszi csúcsa már tetőzött, azonban az allergiások továbbra is jelentős terhelésnek vannak kitéve.
Felerősítheti az allergiás tüneteket a meleg idő
A mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenszórása ugyan már februárban tetőzött, de a hirtelen jött tavaszi időjárás miatt virágporuk továbbra is nagy mennyiségben van jelen a levegőben. A ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja országosan magas, az északi régiókban a nagyon magas szintet is elérheti.
Fokozódik a kora tavaszi fák pollenszórása
Az elkövetkező napokban a felmelegedés hatására várhatóan országszerte növekedni fog a pollenterhelés.
Előző 1 2 3 4 5 6 7  Következő
© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.