Parlagfű helyzetkép: közel 1,5 millió allergiás beteg
A parlagfű pollenszórásának csúcsidőszakában a lakosság egyre nagyobb része tapasztalja az allergiás tünetek jelentkezését. Dr. Balogh Katalin szerint a védekezés kulcsa - a parlagfű irtás mellett – a jól beállított tüneti kezelés, vagy a tartós megoldást nyújtó immunterápia.
A cumi a kulcs az allergia megfékezésében?
Egy friss tanulmányból választ kaphatunk az évek óta húzódó vitás kérdésre: mihez kezdjünk a földre hullott cumival? Svéd kutatók szerint a legjobb, ha saját magunk tisztítjuk meg helyben, a szülők nyálában lévő mikrobák pedig még az allergia megelőzésében is segíthetnek.
Az allergiás reakciók koraszüléshez is vezethetnek
Sokan úgy gondolják, az allergia mindössze azzal jár, hogy a benne szenvedő, tüsszög, prüsszköl, könnyezik, ha kirándulni megy. Azonban ennél sokkal súlyosabb következményei is lehetnek az allergiás megbetegedéseknek, amely hazánkban a WHO jelentése szerint több mint 2 millió, világszerte pedig mintegy 400 millió embert érint.
Az allergia növeli a depresszió valószínűségét
Kutatók szerint a szezonális allergia olyannyira rossz hatással van az érintettek hangulatára, hogy még a depresszió valószínűségét is növeli.
Nem az oltásoktól lesz a gyermek allergiás
Vajon okozhatják-e az oltások, hogy egyre több az allergiás? A szakemberek szerint nem: vizsgálatok igazolták, hogy sem az allergia, sem az asztma kockázatát nem növelik a védőoltások, sőt, akár csökkenthetik is azt.
Miért csukjuk be a szemünket tüsszentés közben?
Itt a tavasz, és vele együtt az allergiaszezon is, amikor egyre több tüsszögő emberrel találkozhatunk. Magát a tüsszögést mindenki ismeri, de vajon arra is tudjuk-e a választ, mért csukjuk be automatikusan a szemünket, valahányszor ránk tör a tüsszentés?
Kevesebb az allergiás a halfogyasztók között?
A tudósok által felvetett nagy kérdés, hogy vajon a korai gyermekkorban elfogyasztott nagy mennyiségű hal összefügg-e az allergia kialakulásának csökkenésével. Ennek keretében svéd kutatók mintegy háromezer gyermeket vizsgáltak meg, s megnézték a halfogyasztás allergiacsökkenésre való hatásait - számol be a Fox News.
A parlagfű allergiásoknak már most érdemes elkezdeniük az immunterápiát
Sokáig váratott magára a szép tavaszi idő, így számos növény egyszerre kezdte el ontani magából pollenjeit – mostanában a fapollen-allergiások küzdhetnek tüneteikkel. A legerősebb hazai allergén, a parlagfű virágzása csak a nyár második felében kezdődik, de aki erre a gyomnövényre érzékeny, és szeretne végérvényesen megszabadulni kellemetlen tüneteitől, annak már most érdemes elkezdenie az immunterápiát egy szakorvos közreműködésével.
Asztma gyermekkorban - mi a teendő?
Meg kell különböztetnünk az allergiás és a nem-allergiás asztmát. Amennyiben allergiás hajlam vagy más allergiás betegség fennáll, feltehető, hogy allergiás asztmával állunk szemben.
Új lehetőség a gyermekkori asztma kezelésében
Az asztma a leggyakoribb krónikus légúti betegség gyermekkorban, felmérések szerint minden tizenötödik gyermeknél jelentkeznek a panaszok. Immunterápia segítségével – válogatott eseteknél - nem csak a tünetek, de a hagyományos kezelés részeként alkalmazott gyógyszerek, szteroid tartalmú készítmények használata is jelentős mértékben csökkenthető.
Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9  Következő
© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.