Mikor és hogyan védekezzünk a parlagfű ellen?
Dr. Mikulás József nyugalmazott növényvédelmi osztályvezető, címzetes főiskolai tanár az Agrofórum Online oldalán foglalta össze a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatos tudnivalókat.
Hogyan lett szupergyom a parlagfű?
Másfél évtizedes tudományos nyomozás után a célegyenesbe fordultak Poczai Péter parlagfűkutatásai. A növénybiológus a növénygyűjtemények, azaz a herbáriumok mélyén talált rá a megoldásra, de az eredményhez kellett a neandervölgyiek genomja és a fotoszintézisért felelős kloroplasztisz is.
Május végéig elkezdhető az immunterápia
A parlagfű-allergiásoknak még a tavasz folyamán érdemes elvégeztetniük a szükséges vizsgálatokat, ha a tüneti kezelés helyett idén az allergén immunterápiát választják. A terápiával összefüggő kérdésekre dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa adott válaszokat.
A kutyák is szenvednek a parlagfűtől
Mit tehetünk, ha allergiás a kutyánk? Erről beszélgetett a nyugat.hu dr. Gyécsek Nikolettával, a Szombathelyi Állatkórház állatorvosával.
A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban
A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.
Milyen orrcseppet használjunk allergia ellen?
Még tart a parlagfűszezon, a növényre allergiásoknál ebben az időszakban szem-, torok- és orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, fáradtság jelentkezhet. A kezdeti orrtüneteket akár recept nélkül kapható készítményekkel is csillapíthatjuk, használatukról dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosa tájékoztatott.
A legveszélyesebb allergén növények ősszel
Magyarországon mintegy két és félmillió ember allergiás a parlagfűre, amelynek pollenjei akár október végéig is a levegőben maradhatnak. Ráadásul nem ez az egyetlen növény, amelynek virágpora az őszi évszakba nyúlóan is tüneteket okozhat.
Miért lehet fontos a személyre szabott allergiaterápia?
Ha az allergiás tünetek súlyosak, vagy a gyógyszerek hatására sem múlnak el, akkor – ha korábban még nem tettük – a szakemberek szerint mindenképp érdemes mielőbb allergológushoz fordulni, aki a tüneteink függvényében személyre szabott, hatásos terápiát állít össze.
Kellemetlenül indulhat az ősz a légúti betegeknek
A parlagfű pollenkoncentrációja továbbra is nagyon magas, emellett az allergiások, asztmások panaszai a napokban gyakori esőzések hatására is felerősödhetnek. A magas páratartalom mellett az esőzések után megemelkedő gombaspóra koncentráció is megnehezítheti a mindennapokat.
Kötőhártya-gyulladást is okozhat a parlagfű-allergia
Kötőhártya-gyulladást is okozhat a parlagfű-allergia, gyakran az orr- és a hallójáratot is érinti – közölte a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában.
Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9  Következő
© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.