Náthás tünetei vannak, de nem megfázás és nem is allergia?
Vazomotoros nátha néven ismert a nem allergiás rhinitisz (nátha) egyik típusa, melynek jellegzetes tünetei nagyon hasonlóak a légúti allergiához. Negatív allergiavizsgálat és tartósan fennálló panaszok – orrfolyás és orrdugulás – esetén érdemes ennek lehetőségét is kivizsgáltatni.
Vírusok is beindíthatják koraszülötteknél az asztmás mechanizmust
Az asztmatikus tünetek az év minden részében előfordulnak, de gyakrabban jelennek meg ősszel, melynek oka részben a parlagfű és a feketeüröm pollenek. Emellett elkezdődik az iskola is, és megjelennek az első légúti vírusok, melyek szintén beindíthatják az arra hajlamosaknál az asztmatikus tüneteket – nyilatkozta dr. Szabó Hajnalka neonatológus a Bezzaganya-blogon.
Az elővigyázatosság enyhítheti az allergiás tüneteket
Magyarországon a lakosok körülbelül egynegyede szenved pollenallergiában, és jelentős azok száma is, akik számára külön megterhelést jelent a parlagfűnek az első fagyokig a levegőben jelen lévő pollenje. A szakemberek ajánlásával könnyebb átvészelni az allergiások számára megterhelő heteket.
A parlagfűnek kedvez a gyakori fűnyírás?
Óvári Miklós természetvédő-botanikus szerint a kéthetenkénti fűnyírásokat csak a legigénytelenebb kozmopolita fajok képesek túlélni.
A pollenek miatt erősödnek az ekcémás tünetek
Pollenszezonban a tüsszögéssel, köhögéssel, orrfolyással és szemviszketéssel járó szénanátha mellett gyakori panasz a bőrtünetek megjelenése vagy rosszabbodása. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a légúti panaszok mellett a pollenek fokozhatják az ekcémás tüneteket is.
Hasonló tünetek, két különböző betegség. Allergia, vagy nátha?
A tavaszi változékony időjárás miatt könnyebben megfázhatunk. A klasszikus náthás panaszok azonban összetéveszthetők a pollenszezonban gyakori allergiás tünetekkel. Szakértőnk segítségével a kettő közti hasonlóságokat és különbségeket vesszük sorra.
Parlagfű allergiások óvatosan fogyasszanak steviát!
A stevia (sztívia) a jázminpakóca nevű növény leveléből készült, cukorbetegek, diétázók körében közkedvelt édesítőszer. A természetes, kalóriamentes, a nádcukornál akár 200-300-szor édesebb sztívia fogyasztása parlagfű allergiásoknál azonban kellemetlen tüneteket is okozhat.
Miért lesz az allergiából asztma?
A légúti allergiás betegek gyakran számolnak be idővel megjelenő asztmás tünetekről is. Mit tehetünk, hogy a betegség lefolyását megváltoztassuk, hogy elkerüljük az asztma kialakulását?
Öt tanács a pollenallergiásoknak
A napokban a pázsitfűfélékre és csalánra allergiásoknál jelentkeznek a tünetek, de alig egy hónap, és kezdődik a leggyakoribb allergiát okozó növény, a parlagfű virágzása. Az érintettek számára adunk néhány tanácsot pollenszezon idejére, dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus segítségével.
Öt kérdés az allergiáról
Hazánkban a lakosság 20-25 százaléka légúti allergiás, köztük is magas azok száma, akiknél a parlagfű és a fűpollen okoz tüneteket. Az allergiaszezon közepén járunk, egyre több érintett fordul allergológushoz tüneteivel. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével, az allergiával kapcsolatban gyakran felmerülő kérdéseket válaszoltuk meg.
Előző 1 2 3 4 5 6 7  Következő
© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.