Az allergiás kötőhártya-gyulladást leggyakrabban a parlagfű okozza
Az allergiás kötőhártya-gyulladást túlnyomórészt a július végétől őszig virágzó parlagfű okozza, ugyanakkor egész évben megmaradhatnak a szem viszketésével, duzzadtságával, váladékozásával, vörösségével járó tünetek.
Még elkezdhető az allergén immunterápia
Az allergiás tünetek ellen több készítményt is bevethetünk, de ahhoz, hogy a kezelés hatásos legyen, tudnunk kell, hogy melyiket, milyen időpontban kell elkezdeni. Ha parlagfű allergiás és a tüneti kezelésnél hatékonyabb, tartós megoldást keres, már csak pár hete maradt a kezdésre.
A szója is allergiás a parlagfűre
A parlagfű terjedése nemcsak az allergiás megbetegedések, hanem a szántóföldi növénytermesztésben keletkező károk miatt is sok problémát okoz. Az Amerikai Egyesült Államok közép-keleti részén úgy találták a tudósok, hogy a parlagfűvel szennyezett szójaföldön drasztikusan visszaesik a termés mennyisége.
A parlagfű terjedését a légszennyezettség is segíti
A klímaváltozás miatt az elmúlt években jelentősen megnőtt a pollenszezon hossza, az egyes növények pollenszórása összemosódhat, ami még erősebb tüneteket okoz az allergiásoknak. A legrosszabb helyzetben a fűfélékre és a parlagfűre allergiások vannak, a megfigyelések szerint ugyanis ezen növények pollenkibocsátása a légszennyezettség növekedésével egyenes arányban emelkedik.
Kevesen ismerik fel az allergiás betegség súlyát
Annak ellenére, hogy itthon a lakosság több mint 50 százaléka érzékeny legalább egy allergénnel szemben, a betegség súlyát még mindig kevesen ismerik fel. Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus erről és a hiányzó ismeretek életveszélyes következményéről is beszélt a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában.
Molekuláris allergiavizsgálat segíti a betegek pontosabb diagnosztizálását
Magyarországon csaknem kétmillióan küzdenek allergiás tünetekkel, legnagyobb részük a parlagfűre allergiás. Az Európában is csak néhány kiemelt allergiacentrumban elérhető új, úgynevezett molekuláris vagy komponensalapú allergiavizsgálati módszer lehetővé teszi az allergiás betegségek pontosabb diagnosztizálását, és ezáltal a célzottabb, immunterápiás kezelését.
Nehéz, de nem lehetetlen a parlagfű elleni védekezés
A parlagfű esetében a gyom teljes kiirtására kell törekedni, ezért sokkal több anyagi erőforrást, nagyobb szakmai tudást és odafigyelést igényel, mint a gyomnövények általában – hívta fel a figyelmet a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara.
Hogyan vészelhetjük át könnyebben az allergiaszezont?
Javában tart a pollenszezon, ám még előttünk a leggyakoribb allergén növény, a parlagfű virágzásának időszaka. A Budai Allergiaközpont szakemberei arról beszéltek, hogy mit tanácsolnak az érintetteknek, mire figyeljenek a következő hónapokban.
Náthás tünetei vannak, de nem megfázás és nem is allergia?
Vazomotoros nátha néven ismert a nem allergiás rhinitisz (nátha) egyik típusa, melynek jellegzetes tünetei nagyon hasonlóak a légúti allergiához. Negatív allergiavizsgálat és tartósan fennálló panaszok – orrfolyás és orrdugulás – esetén érdemes ennek lehetőségét is kivizsgáltatni.
Vírusok is beindíthatják koraszülötteknél az asztmás mechanizmust
Az asztmatikus tünetek az év minden részében előfordulnak, de gyakrabban jelennek meg ősszel, melynek oka részben a parlagfű és a feketeüröm pollenek. Emellett elkezdődik az iskola is, és megjelennek az első légúti vírusok, melyek szintén beindíthatják az arra hajlamosaknál az asztmatikus tüneteket – nyilatkozta dr. Szabó Hajnalka neonatológus a Bezzaganya-blogon.
Előző 1 2 3 4 5 6  Következő
© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.