Két hónappal a parlagfűszezon előtt érdemes elkezdeni az immunterápiát
A parlagfű-allergiások ilyenkor még nem gondolnak az idén is egészen biztosan megérkező augusztusi parlagfűszezonra. Pedig érdemes, hiszen sokat segíthet az időben elkezdett immunterápia.

Két hónappal a parlagfűszezon előtt érdemes elkezdeni az immunterápiát

Dr. Csáki Csilla allergológus, klinikai immunológus a Webbetegen arról írt, hogy hazánkban mintegy másfél millió ember szenved a parlagfűallergiától, a parlagfűvel hasonlóképp elárasztott Szlovákiában is biztosan van egymillió. Náluk 40-60 ezer embert kezelnek immunterápiával, nálunk csak pár százan, egy-két ezren ismerik ezt a kezelési lehetőséget. Mi lehet ennek a nagy eltérésnek az oka? Részben nyilván az, hogy míg a környező országokban, Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában az állam támogatja ezt a kezelési módszert, addig nálunk, a világ parlagfűvel legszennyezettebb országában, nincsen ilyesmire tb-támogatás. Ezzel együtt nem árt tudni, hogy tb-támogatás híján is létezik ma már kedvező áron immunterápiás lehetőség, melynek költsége összevethető az ilyenkor szükséges antihisztamin gyógyszerek árával.

Hogyan zajlik konkrétan az immunterápiás kezelés? A parlagfűkivonatot tartalmazó, nyelv alá adagolandó cseppek használatát két hónappal a parlagfűszezon kezdete előtt, tehát májusban érdemes elkezdeni. A páciens két hétig fokozatosan emelkedő adagokat cseppent magának napi egyszer, reggelente, majd egy telítő adagot elérve ezt adagolja magának folyamatosan, egészen a szezon végéig, nagyjából október közepéig.

Aki ezt a fajta kezelést minden évben, 3-5 évig megismétli, azt tapasztalhatja, hogy évről évre egyre jobban vészeli át a korábban nehezen viselt allergiás hónapokat. Egyre kevesebb tüneti gyógyszerre szorul, sőt esetleg el is hagyhatja azokat teljesen. És ami fontos: már a kezelés első évében csökkennek a tünetek, tehát idén májusi kezdéssel, már idén augusztusra enyhíthetők a várható tünetek.

Ki jelentkezhet ilyen kezelésre? Majdnem mindenki, felnőtt és gyermek egyaránt kaphatja, ha már elmúlt négyéves és legalább 2-3 éve ismert, Prick-teszttel és/vagy vérvétellel igazolt pollen- vagy poratka-allergiája van. Jól beállított asztma nem okoz gondot, ellenjavallt viszont súlyos asztmás tünetek esetén. Nem kezdhet immunterápiát, aki már szinte mindenre allergiás, aki várandós, rossz állapotú daganatos vagy súlyos pszichiátriai beteg vagy béta-blokkolókat szed magas vérnyomása kezelésére.

2020. 04. 23. / Forrás: Webbeteg

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.