Egy apró rovar segítségével lélegezhetnek fel a parlagfű-allergiások?
Az invazív ürömlevelű parlagfű okozta allergia nagyjából 13,5 millió európait érint, évente pedig mintegy 7,4 milliárd euró egészségügyi kiadással jár. Egy új kutatás szerint a problémára egy, a kontinensen nem őshonos rovarfaj jelenthet megoldást – írja a BBC híre nyomán a 24.hu.

Egy apró rovar segítségével lélegezhetnek fel a parlagfű-allergiások?

Az észak-amerikai eredetű parlagfű-olajosbogár véletlenül érkezett meg Európába 2013-ban. A rovar a gyomnövény leveleit támadja, az olaszországi vizsgálatok alapján pedig hatására a parlagfű-pollen mennyisége 82 százalékkal csökkenhet. A parlagfű szintén Észak-Amerikából származik, és már 30 európai országban van jelen.

Urs Schaffner, a svájci Nemzetközi Mezőgazdasági és Biotudomány Központ (CABI) munkatársa és kollégái azt mérték fel, hogy miként kontrollálhatnák a parlagfüvet a rovar segítségével. A szakértők arra jutottak, hogy a gyomnövény egészségre gyakorolt hatását eddig alábecsülték, a bogár viszont hozzájárulhatna a növény visszaszorításához.

A csapat az elérhető adatok alapján megállapította, hogy a rovarokkal 13,5 millióról 11,2 millióra csökkenthetnék az allergiások számát, és 7,4 milliárd euróról 6,4 milliárdra az egészségügyi kiadásokat. Fontos kiemelni, hogy a bogarak kontrollált bevezetése előtt átfogó vizsgálatokra van szükség, hogy felmérjék az adott országra gyakorolt hatásaikat, hiszen akár a haszonnövényeket is károsíthatják.

2020. 04. 22. / Forrás: 24.hu, BBC

www.pradareplicabags.com

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.