A fekete üröm és az aranyvessző is sok gondot okoz az allergiásoknak
A parlagfűhöz hasonlóan a fekete üröm és az aranyvessző pollenje is jelentős mértékben allergiakeltő, sőt, keresztallergiákat is okozhatnak.

A fekete üröm és az aranyvessző is sok gondot okoz az allergiásoknak

– Kevesen tudják, hogy az országszerte elterjedt, tömegesen növő gyomnövény, a fekete üröm teljesen hasonló tüneteket vált ki, mint a parlagfű, és aki a parlagfű virágpollenjére érzékeny, az a fekete ürömére is – figyelmeztette a Blikk olvasóit Pártai Lucia, az ismert meteorológus, akinek a hazai időjárásfüggő pollenelőrejelzés elindításában is szerepe volt.

Hazánkban kilenc őshonos ürömfaj él, mindegyik virágpora allergiakeltő, de legtöbb gondot az úton-útfélen magas bozóttá növő fekete üröm okozza. A néha akár két méter magas gyom – a parlagfűvel együtt – júliustól októberig virágzik. Észak-Európában a nyír mellett a fekete ürömöt (Artemisia vulgaris) tartják számon mint a legfontosabb késő nyári pollenallergia-kiváltót. Rendszeresen irtják mindenütt, de különösen a játszóterek, a parkok környékén, ahol a legveszélyeztetettebbek, a gyerekek, az idősek és a betegek gyakran megfordulnak.

A vizes élőhelyek, az árokpartok, a ligeterdők, az árterek, a zsombékosok igen elterjedt természetes növénye a hosszú, szőrös száron összetett sárga virágaival feltűnő, sőt a virágüzletek kínálatában is jelen lévő kanadai aranyvessző (Solidago canadensis) is nagyon hasonló allergiakeltő, mint a fekete üröm vagy a parlagfű. Ugyancsak júliustól októberig virágzik. Ez a növény is Észak-Amerikában őshonos, onnan hozták Európába dísznövényként, azóta azonban „kivadult” ez a gyorsan akár kétméteresre is megnövő évelő. Gondozatlan kertekben, parkokban is jól megél.

Nem árt tudni azt sem, hogy a parlagfű, a fekete üröm és az aranyvessző pollenjére érzékenyeknél keresztallergiát okozhat, vagyis kiválthatja vagy felerősítheti a panaszokat a görögdinnye, a sárgadinnye, az uborka, a tök, a banán, a sárgarépa, a napraforgómag, a zeller, a gesztenye és még számos fűszer, mint például a bazsalikom, a szerecsendió, a fehér bors, a paprika és az oregánó fogyasztása.

2019. 08. 20. / Forrás: Blikk

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.