Október közepéig tarthat az allergiaszezon
A parlagfűszezon várhatóan szeptember elején fog tetőzni. Ezt követően már folyamatosan csökkenni fog a pollenkoncentráció, azonban egészen október közepéig számíthatnak az allergiások arra, hogy tüneteik lesznek – erről beszélt az InfoRádió adásában Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője.

Október közepéig tarthat az allergiaszezon

A parlagfű-pollenkoncentráció várhatóan szeptember első napjaiig szüntelenül emelkedni fog, ekkora tehető a pollenszezon csúcsának a tetőzése, ezt követően már folyamatosan csökkenni fog a pollenkoncentráció, azonban egészen október közepéig számíthatnak az allergiások arra, hogy tüneteik lesznek – mondta el az InfoRádiónak Szigeti Tamás.

Magyarországon körülbelül két és félmillió allergiás beteg van, ebből egymillióan érzékenyek a parlagfű pollenjére, tehát látható, hogy ez a legjelentősebb allergén, ismertette a szakember. A Nemzeti Népegészségügyi Központ számára rendelkezésre álló, több mint tízéves adatbázis alapján az derül ki, hogy – éves átlagban – kis mértékben ugyan, de növekszik a parlagfű pollenkoncentrációja.

A levegőhigiénés szakértő arra hívta föl a figyelmet, hogy maga az allergia gyógyítása immunterápiával megoldható. Ezáltal sok beteg tapasztalja azt, hogy a tünetei csökkennek, vagy esetleg el is tűnnek, de ez nagyon egyénfüggő. Noha tart a szezon, az allergiatesztet bármikor érdemes lehet elvégeztetni annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról, túlérzékenyek vagyunk-e egy adott növénynek a pollenjére.

2019. 08. 17. / Forrás: InfoRádió

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.