A parlagfűszezont értékelte a növényorvosi kamara
A jelenleg használt védekezési módszerek nem képesek már az általánosan elterjed parlagfüvet kordában tartani – hívta fel a figyelmet a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara.

A parlagfűszezont értékelte a növényorvosi kamara

A parlagfű irtásának hatékonyságát igen nehéz megítélni, megyei vagy éppen országos szinten, mivel nincs a pollenszám mérésen kívül más adat, ami jelenleg erre felhasználható lenne. A pollenszám változás sem alkalmas a védekezések hatékonyságának megítélésére, mivel leginkább a parlagfű fenológiai állapotát tükrözi, nem pedig a fertőzött terület nagyságát, ennek ellenére érdemes összehasonlítani az elmúlt évek adatait.

Az idei év szeptemberének végén a parlagfű pollenkoncentrációját az ÁNTSZ által tavaly ilyenkor közölt adatokkal összehasonlítva megállapítható, hogy:

– a tenyészidőszakban mért legmagasabb pollenkoncentráció jóval alatta maradt a 2017. és még a 2016. évben mért értékeknek (vélhetően a szántóföldi sikeres védekezéseknek köszönhetően), de ez még mindig az allergiát kiváltó szint 6-10-szerese volt;

– a magas pollenkoncentrációt országos átlagban a tavalyi évhez hasonlóan augusztus 10. és szeptember 17. között mértek, a 2016. évhez képest nőtt a magas pollenkoncentrációs napok száma;

– az előző évekhez képest megfigyelhető, hogy a pollenszezon hossza nő, ami vélhetően a globális felmelegedés okozta hosszú, enyhe őszi időjárásnak köszönhető, valamint annak, hogy az első őszi fagy évről-évre később jelenik meg.

Az NDVI vegetációs index alapján az év ezen időszakában készült térképek évről-évre történő alapos összehasonlítása során megállapítható, hogy a nyár végére évről-évre folyamatosan csökken a zöld felület borítottság. Az évszakok „eltolódása” és folyamatosan növekvő havi középhőmérséklet miatt az őszi gabonafélék tenyészidőszaka évről-évre hamarabb fejeződik be, ezért a parlagfű szempontjából kedvező feltételeket nyújtó tarlók kezelését korábban kell elkezdeni és többször kell elvégezni.

Az ÁNTSZ az allergiások számának folyamatos növekedése miatt évről-évre súlyosabbnak ítéli meg a parlagfű pollen helyzetet és a megoldást továbbra is a mezőgazdáktól és a fertőzött területek hatósági közérdekű kaszálásától várja. Vélhetően ezt az elvárást az allergiások számának folyamatos növekedése, és az ennek következtében növekvő társadalmi nyomás erősíti. Az idei év során a szántóföldi kultúrák többségénél végzett sikeres védekezések továbbra sem kapták meg kellő elismerést, mivel a pollenmennyiség továbbra is magas maradt.

Szakirodalmi adatok szerint a növényenkénti pollenprodukció 2 és 8 milliárd között változik. Hazai vizsgálatok alapján egy fészekvirágzatban átlagosan 17 porzós virág található, egyenként 7000 db pollennel, azaz egyetlen fészekvirágzatból 119 ezer pollen szóródhat ki. A tarlón fejlődött növények produkciója ettől kisebb: felmérések szerint, ha négyzetméterenként 54 db parlagfű található, egy növény 74 millió pollent bocsájt ki a vegetációban, és egyedenként 296 kaszatot képez. Ez négyzetméterenként 3,996 milliárd pollent és 16 ezer magot jelent a vegetációban.

A kaszálás nem megfelelő elvégzése nem csökkenti a pollenmennyiséget, sőt a másodlagos hajtáson képződő virágzatnak köszönhetően nyújtja a pollen szezont. A kamara szerint jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan módszer, anyag vagy eszköz, amellyel védekezve a parlagfű pollen koncentrációját az allergiát okozó szint alá tudnánk csökkenteni.

Ugyanakkor hibás következtetésre jutnánk, ha azt állapítanánk meg, hogy felesleges a parlagfű ellen védekezni, de az megállapítható, hogy a jelenleg használt védekezési módszerek nem képesek már az általánosan elterjed parlagfüvet kordában tartani. Ezért a gazdák, az útkezelők stb. a magas pollenszám, illetve az allergia meglétéért csak részben okolhatók joggal. A sikeres védekezési stratégia kialakítása vélhetően a kommunikáció és a laboratóriumok eredményeinek a függvénye lesz.

2018. 10. 05. / Forrás: Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.