A magyar sztárok is szenvednek a parlagfűtől
Emberek milliói, köztük hazánk hírességei is kínlódnak az allergiát okozó parlagfűtől. Galambos Lajos, Vásáry André, Vámos Erika és Nagy Sándor mesélt személyes tapasztalatairól a Ripost összeállításában.

A magyar sztárok is szenvednek a parlagfűtől

Galambos Lajos

A trombitaművészt is dühíti, hogy 2018-ban sem megoldott a parlagfű irtása, hiszen bár ő maga nem allergiás, a gyermekei szenvednek ettől a haszontalan, sőt káros növénytől.

„Onnan tudom, hogy virágozni kezd a parlagfű, hogy a gyermekeimen észlelem a komoly allergiás tüneteket. Sajnos hatalmas területeken burjánzik, és látszólag lehetetlen megszabadulni tőle, pedig határozott rendeletben utasítják a föld és telektulajdonosokat, hogy oldják meg a tarthatatlan helyzetet. Én is földbirtokos vagyok és biztos, hogy nálam is akad néhány tő, de ha felfedezem, azonnal kiirtom.”

Vásáry André

Vásáry André különösen nehéz helyzetben van, ha beindul a parlagfű virágzás: köhögés- és prüszkölésinger gyötri az allergia miatt.

„Nagyon rosszul érint a parlagfű, mivel sok egyéb mellett, rettenetesen allergiás vagyok arra is. Tüsszögök, begyullad a szemem, viszket a torkom és rohamokban tör rám a köhögés. Gyakorlatilag a semmiből jön, és órákra megkeseríti az életem. Egyszerűen nem értem, hogy lehet, hogy még a nagyvárosokban is előfordulnak parlagfű lepte területek! Azt tudom, hogy a szabad területeken az önkormányzatok elvégzik az irtást, de rengeteg magánterület akad, ahol burjánzik ez az átok növény és ott nem történik semmi” - mondta el az énekes.

Vámos Erika

A Több mint TestŐr házigazdája is szenved az allergiát okozó gyomnövénytől.

„Hiába van törvénybe foglalva, sok területen mégis burjánzik a parlagfű. Nemcsak kellemetlen, hanem nagyon komoly egészségügyi komplikációkat is okozhat. Velem előfordult már, hogy sípolt a tüdőm, és nem kaptam levegőt, majdnem gégemetszést kellett végezni. Azóta is szedek gyógyszereket, de szemcseppet is használok, hogy kibírjam ezt az időszakot" - panaszkodott a TV2 műsorvezetője.

Nagy Sándor

A népszerű színész most kezdi érezni a parlagfű-allergia első tüneteit.

„Először mindig a szemem kezd el viszketni – mondta a Ripostnak Nagy Sándor. – Ez az első fázis nálam. Aztán jön a torokkaparás, majd jön a prüszkölős időszak. Nagyon kellemetlen. Színészként nyáron elég sok szabadtéri előadásom van, de szerencsére az adrenalin elnyomja a színpadon a tüneteket. Ahogy vége a darabnak, rögtön visszatér az allergia. Egy gyógyszer vált be eddig, de azt csak este szabad bevenni, mert kicsit kába lesz tőle az ember. Nem értem azokat, akinek a földjén ott burjánzik a parlagfű, gondolhatnának azokra, akik ebben a betegségben szenvednek. Mindenképpen valami szankciót érdemelne az, aki nem írtja saját területén a milliókat érintő, allergiát okozó gyomnövényt!”

2018.  08. 21. / Forrás: Ripost

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.