A parlagfűvel fertőzött terület nagysága stagnál az országban
"Az elmúlt években teljes körű statisztikai felmérés nem történt, de a gyakorlati tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a parlagfűvel fertőzött terület nagysága stagnál az országban. A parlagfűvel fertőzött terület nagysága évek óta nem változik, de a pollenszórás mértéke függ az adott év időjárásától és a védekezési munkák eredményességétől” – nyilatkozta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Pénzcentrum megkeresésére.

A parlagfűvel fertőzött terület nagysága stagnál az országban

A lap összeállítása szerint ugyan a NÉBIH csak július 1-jétől bírságolhat, azonban a megyei kormányhivatalok munkatársai már most ellenőrizhetik, hogy a gazdák megtesznek-e mindent a parlagfű elleni védekezésért. A hatóság idén is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A felvett jegyzőkönyv alapján a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít.

Az eljárás során a mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni. A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

Nem árt tudni azonban, hogy belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon, hiszen a lakóövezetben virágzó parlagfű nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára. Amennyiben az érintett nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik.

A NÉBIH friss tájékoztatása szerint a tavalyi szezonban belterületen 69 esetben, összesen 9.517.175 forint értékben szabtak ki növényvédelmi bírságot, a legmagasabb összegű bírság pedig 5 millió forintra rúgott. Külterületen 2837 esetben, összesen 133.262.567 forintnyi növényvédelmi bírságot szabtak ki, míg a legmagasabb összegű bírság 1.210.000 forint volt.

A kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is az érintett földhasználónak kell megfizetnie. Külterületek esetében a Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai, míg belterületeknél az önkormányzat jegyzője végzésben állapítja meg az eljárás során felmerült költségeket.

2018. 04. 21. / Forrás: penzcentrum.hu

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.