A szója is allergiás a parlagfűre
A parlagfű terjedése nemcsak az allergiás megbetegedések, hanem a szántóföldi növénytermesztésben keletkező károk miatt is sok problémát okoz. Az Amerikai Egyesült Államok közép-keleti részén úgy találták a tudósok, hogy a parlagfűvel szennyezett szójaföldön drasztikusan visszaesik a termés mennyisége.

A szója is allergiás a parlagfűre

A gyomok a szántóföldi növényekkel versengenek a fényért, vízért és a tápanyagokért. A parlagfű magasabb a szójánál, azonban eddig nem vizsgálták, hogy milyen veszélyt jelent rá.

A Nebraska-Lincoln Egyetem kutatói 2015-ben és 2016-ban folytattak kísérleteket a nebraskai Meadhez közeli mezőgazdasági területeken. Több parcellán vizsgálták a parlagfű hatását a szójára, kezdve egy kontroll alatt tartott területtől (ahová parlagfüvet nem vetettek, és gyommentesen tartották) egészen odáig, ahol méterenként 12 tő parlagfű került minden sor szója mellé. A cél az volt, hogy lássák, mekkora veszélyt jelent a parlagfű a szójatermesztésre, illetve hogy megjósolható-e a terméskiesés a vegetációs időszak elején.

Az eredmény megdöbbentő: fél méterenként egy parlagfű a szójasorok között már 76 százalékkal csökkentette a termést 2015-ben, és 40 százalékkal 2016-ban. Amikor nagyjából 7 centiméterre volt a parlagfű a szójanövénytől, akkor a termés 95 százalékkal csökkent 2015-ben, és 80 százalékkal 2016-ban.

A kísérlet alatt rengeteg víz állt rendelkezésére mindkét növény számára, így a tudósok azt feltételezik, hogy a kevesebb napfény miatt csökkent a szója termésmennyisége. A szakembereket igencsak meglepte ez az eredmény, mivel korábban nem tartották ekkora problémának a parlagfüvet, amely Észak-Amerikában őshonosnak tekinthető.

A kutatás végső célja az, hogy már a korai növekedési stádiumban meg lehessen becsülni, hogyan hatnak a gyomok a terméseredményekre, így a gazdálkodók jobb döntéseket hozhatnak a visszaszorításukkal kapcsolatban.

2018. 04. 15. / Forrás: magyarmezogazdasag.hu

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.