Nem változott a parlagfüves területek nagysága
Nem változott idén a parlagfűvel szennyezett területek nagysága - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese. Jordán László hozzátette: ebben az évben több mint 120 millió forint bírságot szabtak ki.

Nem változott a parlagfüves területek nagysága

"Ez az év sem jobb, sem rosszabb nem volt, mint a korábbiak. Az elmúlt évekhez hasonlón vagyunk túl" - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese az idei parlagfűhelyzetet összefoglalva.

Jordán László hozzátette, nagyjából ugyanannyi parlagfű volt idén, mint az elmúlt években, és nincs nagyságrendi változás sem az eljárások, sem a felderített területek, sem pedig a bírságolások számában. Tájékoztatása szerint a földhivatalok majdnem háromezer esetben, 4971 hektáron derítettek fel parlagfüves területet. 2516 hektáron 2721 esetben lehetett elrendelni kényszerkaszálást, a többi helyen termesztett növényállomány is volt, így ott csak bírságot szabtak ki. Idén külterületen 117 millió, belterületen 9,3 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki.

A felderítés módjáról a Nébih elnökhelyettese elmondta, hogy az is az elmúlt évekhez hasonlóan történt; a földhivatalok munkatársai járták be és derítették fel a parlagfűvel szennyezett területeket. A belterületeken ezt a települési önkormányzat jegyzője, vagy a nevében eljáró ügyintéző végezte. Volt helikopteres légi felderítés is nyolc megyében.

"A parlagfű életmódjából fakadóan leginkább a mezőgazdasági területek érintettek – nyilatkozta Jordán László. – Parlagfűvel leginkább szennyezett területek Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy, Bács-Kiskun és Pest megyében vannak."

2017.11.24. / Forrás: InfoRádió

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.