Kivonták a forgalomból az „Istenek eledelét”
Csaknem két mázsa illegálisan forgalmazott parlagfű tablettát és a tabletta alapanyagaként szolgáló porított parlagfüvet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy Bács-Kiskun megyei vállalkozásnál. Az "Istenek eledele" néven forgalmazott terméket a hatóság azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, valamint visszahívta a kereskedelemből.

Kivonták a forgalomból az „Istenek eledelét”

A parlagfű készítményeket árusító webshopok és bioboltok vizsgálata során a Nébih ellenőrei mintegy 200 kilogramm illegálisan árusított parlagfű tablettát, valamint a tabletta alapanyagaként szolgáló porított parlagfüvet találtak egy bajai vállalkozásnál.

A "Istenek eledele" fantázianevű készítményt széles körben – különböző bioboltokban és az interneten – árusították, annak ellenére, hogy Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók jelenleg forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként.

A szabálysértést tovább súlyosbítja, hogy a vállalkozás a tulajdonos lakóházának pincéjében tárolta és közvetlenül onnan forgalmazta az illegális parlagfű termékeket, holott az ingatlan sem élelmiszerraktárként, sem élelmiszer-kereskedelmi egységként nem szerepel a nyilvántartásokban.

A Nébih a vállalkozásnál készleten lévő, csaknem 2 mázsányi parlagfű tablettát és porított parlagfű alapanyagot azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, míg a kereskedelmi forgalomba került termékek esetében elrendelte azok visszahívását. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság kiszabása várható.

Fontos tudni, hogy a parlagfű és abból készült élelmiszerek új élelmiszernek minősülnek, forgalomba hozatalukat uniós szinten engedélyeztetni kell. Az uniós engedélyezés során az élelmiszerként történő felhasználás biztonságosságát kell bizonyítani. Tekintve, hogy a parlagfű citotoxikus (sejtmérgező) hatását tudományos kutatások igazolják, a forgalomba hozatalt megelőző engedélyezési eljárás különösen lényeges.

A Nébih kéri a fogyasztókat, hogy amennyiben illegális forgalmazást észlelnek, jelezzék a zöldszámukon (06-80/263-244) vagy az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen.

Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a jogsértés listán.

2017. 10. 26. / Forrás: Nébih

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.