Több mint 11 milliárd forintot fordítanak az allergiás megbetegedések visszaszorítására
Javuló tendenciát mutat az elmúlt években a járóbeteg-szakellátás és -gondozás keretében kezelt, parlagfű-érzékenységgel összefüggésbe hozható betegek száma – tudatta Rétvári Bence, a humántárca államtitkára parlamenti írásbeli válaszában, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (jelenleg: NEAK) adataira hivatkozva.

Több mint 11 milliárd forintot fordítanak az allergiás megbetegedések visszaszorítására

Kitért arra is, hogy az Egészséges Magyarország 2014–2020 stratégia kiemelt célja éppen a környezet-egészségügyi biztonság fejlesztése. Ezen belül is kiemelten fontos az allergia teljes lakosságon belüli arányszámának feltérképezése országosan és területi bontásban, a témával kapcsolatos ismeretek bővítése, a biológiai allergének, köztük a parlagfű okozta új allergiás események csökkentése. A projekt teljes keretösszege 11,43 milliárd forint. Tavaly az efféle betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekre 28,97 milliárd forintot költöttek, s ennek nyolcvanöt százalékát a társadalombiztosítás fedezte.

Az államtitkári tájékoztatás szerint az „allergia és az asztma lakossági előfordulását leginkább befolyásoló tényezők a parlagfűpollen légtéri koncentrációja mint elsődleges és közvetlen kiváltó kockázati tényező és veszélyforrás, a parlagfű borítása és biológiai aktivitása mint elsődleges és közvetett hatótényező, valamint egyéb másodlagos emberi és környezeti közvetett hatótényezők”.

2017.09.23. / Forrás: Magyar Hírlap

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.