Több mint százhektárnyi parlagfüves területet számoltattak fel Csongrában
Több mint százhektárnyi parlagfűvel fertőzött területet azonosítottak már Csongrád megyében, a hó eleji helikopteres felderítésnek köszönhetően pedig várhatóan a 250-et is meghaladja majd a kiszabott bírságok száma.

Több mint százhektárnyi parlagfüves területet számoltattak fel Csongrában

A legutóbbi, szeptember eleji légi felderítés alkalmával Szeged közelében többhektárnyi összefüggő parlagfűmezőt fedeztek fel: a balástyai autópálya-rendőrség szomszédságában embermagasságú növények ontják a rendkívül allergén pollent.

– Öt helyrajzi szám tartozik ehhez a területhez, és még ennél is több tulajdonos. Ők több mint egy hete megkapták már a felszólító levelet, de mint látható, még mindig nem történt semmi a területen. Ha napokon belül nem intézkednek, kényszerkaszálást kell elrendelni, rájuk pedig tetemes bírság vár – mondta el Tóth Zoltán megyei parlagfű-koordinátor.

Emlékeztetett: 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet a kiszabott bírság mértéke, attól függően, hogy mekkora területről van szó, az milyen arányban fertőzött parlagfűvel, és a tulajdonosnak volt-e már korábban is gondja azzal, hogy idejében mentesítse telkét ettől a gyomnövénytől.


A balástyai jelenség sajnos nem egyedi: ettől a területtől pár száz méterre hasonló látvány tárult az ellenőrök szeme elé. Eredetileg gabonaföld volt a telken, azt azonban le sem aratták, mostanra pedig a parlagfű teljesen ellepte a kalászosokat, amelyek száraz fejei itt-ott még kibukkannak a gyomnövény közül.

– Egy-egy ilyen terület hatalmas pollenterhelésnek teszi ki azokat, akik a közelben vannak – magyarázta Bosnyákovits Tünde megyei tiszti főorvos. – Aki érzékeny a parlagfűre, annak akár pár perc alatt jelentkezhetnek a tünetei, attól függetlenül, hogy jelenleg a megye levegőjében nincs túl sok pollen. Az esős idő első fokozatúra mérsékelte a riasztás mértékét, és a helyzet a következő napokban várhatóan tovább javul majd az őszi időjárásnak köszönhetően.

A parlagfű-felderítés július elseje óta tart, amelyet idén a megyében két alkalommal helikopteres területátfésülés is kiegészített. – Hogy ez mennyire hatékonyan segítette a munkát, jól mutatja, hogy 8 munkaóra alatt 180 erősen fertőzött területet találtunk – mondta el Tóth Zoltán.

2017.09.18. / Forrás: delmagyar.hu

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.