Molekuláris allergiavizsgálat segíti a betegek pontosabb diagnosztizálását
Magyarországon csaknem kétmillióan küzdenek allergiás tünetekkel, legnagyobb részük a parlagfűre allergiás. Az Európában is csak néhány kiemelt allergiacentrumban elérhető új, úgynevezett molekuláris vagy komponensalapú allergiavizsgálati módszer lehetővé teszi az allergiás betegségek pontosabb diagnosztizálását, és ezáltal a célzottabb, immunterápiás kezelését.

Molekuláris allergiavizsgálat segíti a betegek pontosabb diagnosztizálását

A molekuláris allergiadiagnosztikát akkor használjuk, amikor a hagyományos allergiadiagnosztikai módszerek már igazolták az allergia tényét. Ilyen hagyományos allergiadiagnosztikai módszer a Prick-teszt (bőrteszt), illetve a vérből végzett a specifikus IgE antitest vizsgálat.

Allergiadiagnosztikai módszerek

Az alkaron végzett bőrteszttel azt keresik, melyik allergénre lehet érzékeny a szervezetünk. A vérből az allergének ellen termelt úgynevezett specifikus IgE antitesteket mutatják ki. Ez utóbbi módszer az allergénekkel szemben, a szervezetben termelődött allergiás típusú ellenanyagok mennyiségi kimutatását szolgálja, és a tünetekben még nem jelentkező allergiás folyamatra is rámutathat. Ha a specifikus IgE antitestek kimutathatóak és/vagy a bőrtesztnél kis piros göbök jelennek meg, akkor tovább lehet menni az allergiadiagnosztikában. Ekkor „darabokra”, molekulákra szedik szét az allergéneket, és megnézik, hogy a már kimutatott allergén mely komponense (molekulája) ellen termel a szervezet allergiás típusú ellenanyagot.

A molekuláris allergiavizsgálat azonosítja a súlyos tüneteket okozó úgy nevezett primer allergén-komponenseket, és/vagy az egyéb, enyhébb tünetekért felelős keresztallergiákat.

„Parlagfűországban” élünk

A magyarországi allergiások közel 80%-a parlagfű-allergiás, így ez a leggyakoribb allergia Magyarországon. Úgy szokták mondani – mert Nyugat-Európában ez az allergia nem annyira ismert –, hogy Magyarország „parlagfűország”. Nemcsak azért mondják, mert nagyon sok nálunk a parlagfű, hanem mert nagyon sok a parlagfű-allergiás.

Ha valaki parlagfű-allergiában szenved, a szénanátháján és/vagy asztmáján túl azt is tapasztalhatja, hogy nem tud például sárgadinnyét vagy görögdinnyét fogyasztani, főleg az augusztus-szeptemberi időszakban. Kellemetlen érzés alakul ki a szájában, bizsereghetnek az ajkai, a nyelve viszkethet, megdagadhat, torok viszketése alakulhat ki. Ilyenkor keresztallergiáról beszélünk: a már parlagfű-allergiás immunrendszere felismeri a gyümölcsben a parlagfűéhez nagyon hasonló fehérjerészt, és erre is „túlzó módon” reagál, lokálisan (a szájban) allergiás tüneteket okozva. Ez az orális allergia szindróma (OAS).

Az allergén specifikus immunterápia

A parlagfű-allergiások számára napjainkban a leghatékonyabb gyógymód, ami nemcsak a panaszokat csökkenti és szűnteti meg, de hosszú távon tünetmentességet is adhat, az úgynevezett allergénspecifikus immunterápia. Az immunterápiával a keresztallergiák is gyógyulhatnak.

A felsorolt allergiavizsgálati módszerekkel egyre pontosabban feltérképezhetők az allergiás megbetegedések, azonban megjegyzendő, hogy az allergia vizsgálatok eredményei minden esetben a klinikai tünetekkel együtt értékelendők. Ebben az allergológus szakorvos elemzése és véleménye a mérvadó, mint ahogy a terápia beállítása, valamint a betegek gondozása, követése is szakorvosi kompetencia.


2017. 09. 12. / Forrás: WEBbeteg, Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Ragó Zsuzsanna, kutatás-fejlesztési vezető

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.