Országosan zajlik a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése
A megyei kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével jelenleg országosan zajlik a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése. A módszer óriási előnye, hogy a helikopteres bejárás során nagy területeket tudnak áttekinteni rövid idő alatt. Az érintett hatóságok ebben az évben is több százezer hektárnyi területet vizsgálnak át a magasból.

Országosan zajlik a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése

A minél hatékonyabb parlagfű felderítés érdekében a Földművelésügyi Minisztérium a 2017. évben 22,1 millió forint összegű támogatást nyújt a parlagfű mentesítési kötelezettség betartásának helikopteres ellenőrzésére. Az elmúlt évekhez hasonlóan a parlagfű légi úton történő felderítését a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi szakembereinek részvételével a készenléti rendőrség helikoptereivel végzik.

A földterületek parlagfű mentes állapotát a szezon végéig kötelező fenntartani. Azokon a földeken, ahol a jogszabályi előírások ellenére nem zajlott le a parlagfű mentesítés, a hatóság elrendeli a közérdekű védekezést, a gondatlan földhasználót pedig növényvédelmi bírsággal sújthatja.

A hatósági eljárás költségei a gondatlan földhasználót terhelik, akinek – a fertőzött terület méretétől és a fertőzöttség mértékétől függően – 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot is kiszabhatnak a jogszabályban előírt kötelezettségének elmulasztása miatt.

2017. 09. 07. / Forrás: Földművelésügyi Minisztérium

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.