Vírusok is beindíthatják koraszülötteknél az asztmás mechanizmust
Az asztmatikus tünetek az év minden részében előfordulnak, de gyakrabban jelennek meg ősszel, melynek oka részben a parlagfű és a feketeüröm pollenek. Emellett elkezdődik az iskola is, és megjelennek az első légúti vírusok, melyek szintén beindíthatják az arra hajlamosaknál az asztmatikus tüneteket – nyilatkozta dr. Szabó Hajnalka neonatológus a Bezzaganya-blogon.

Vírusok is beindíthatják koraszülötteknél az asztmás mechanizmust

A szakember szerint szezonhoz egyáltalán nem köthető, hogy a koraszülöttek panaszai mikor jelentkeznek – náluk gyakorlatilag bármikor előfordulhatnak asztmás jellegű tünetek. A koraszülöttség miatt fellépő asztmatikus tüneteket mutató gyermekek nem reagálnak olyan jól a gyógyszerekre, mint a nem koraszülött asztmások. Ennek egyik oka, hogy a koraszülötteknek szűkebbek a légútjaik. A vigasz az, hogy a koraszülöttséggel összefüggő légzészavar a korral és a növekedéssel javulni fog, hiszen a légutak is növekednek és tágulnak idővel.

A koraszülöttek populációjában gyakoribb a légúti hiperreaktivitás – magyarázta Szabó Hajnalka. – Ez azt jelenti, hogy a légút izmai fokozottabban reagálnak egy vírusfertőzésre, egy allergénre, vagy a fizikai terhelésre. Azon kívül, hogy valaki koraszülött, az asztma kialakulásához kell, hogy a családban a felmenők között már találjunk a szülők, a nagyszülők között asztmatikus, szénanáthás, ekcémás megbetegedéseket, vagyis a genetika meghatározó tényező. Lényeges az is, hogy csecsemőkor alatt milyen vírusfertőzések zajlanak le a gyermek szervezetében. Van néhány olyan légúti vírus, amely beindítja az asztmatikus mechanizmust.

A két legismertebb vírus a Respiratory Syncitial vírus (RSV) és a Humán Rhinovírus (HRV). Utóbbi minden életkorban előfordul, és ez felel az őszi „asztma-járványért”. Az RSV főleg csecsemőket betegít meg, veszélyeztetett a koraszülött populáció és a koraszülött tüdőbetegségben szenvedő populáció. A 32. hét előtt születetteknek egyébként létezik erre oltás, amely megvédi a babákat a megbetegedéstől.

2016. 11. 23. / Forrás: bezzeganyag.reblog.hu

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.