Az elővigyázatosság enyhítheti az allergiás tüneteket
Magyarországon a lakosok körülbelül egynegyede szenved pollenallergiában, és jelentős azok száma is, akik számára külön megterhelést jelent a parlagfűnek az első fagyokig a levegőben jelen lévő pollenje. A szakemberek ajánlásával könnyebb átvészelni az allergiások számára megterhelő heteket.

Az elővigyázatosság enyhítheti az allergiás tüneteket

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala a hatékony védekezés érdekében azt javasolja, hogy a növényre allergiások mihamarabb keressék fel orvosukat, allergológusukat, és kezdjék meg az általuk ajánlott kezeléseket, illetve a gyógyszerek szedését, ha ezt eddig nem tették volna meg – írták a közleményükben.

Megfelelő gyógykezelés hiányában az allergiásoknak nagyon magas pollenkoncentráció esetén számítaniuk kell a tünetek erősödésére – heveny tüsszögés, fokozott orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, és emiatt alvászavarok, garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, vörös szem, azaz kötőhártya-gyulladás, szemfáradékonyság, fáradtság- és levertségérzet, nagyobb alvásigény –, számolva a gyógyszerek különböző esetleges mellékhatásaival is.

Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy ezekben a hetekben az érintettek naponta, lehetőleg éjszaka szellőztessék át a lakást, és mindennap mossanak hajat, mivel a pollenszemek megtapadnak a hajszálakon.

Lehetőség szerint kerülni kell a gyomos, parlagfűvel fertőzött területeket, és a gyermekeket is érdemes távol tartani tőlük, még akkor is, ha nem allergiások a növényre.

Érdemes továbbá szakemberrel rendszeresen tisztíttatni a lakás és a gépjármű pollenszűrőjét, magas pollenterhelés esetén maszkot is lehet viselni.

Az ÁNTSZ hozzátette, ha valaki parlagfűvel fertőzött területet talál, akkor tegyen bejelentést a hatóságoknál, önkormányzatoknál, továbbá a növény irtását virágzás idején kizárólag megfelelő – az archoz légmentesen illeszkedő – maszkban és védőszemüvegben, kesztyűvel végezze. A munkafolyamat végén a ruhát lezárt zacskóba ajánlott tenni, és rázás nélkül, lassan a mosógépbe helyezni.

2016. 09. 13. / Forrás: MTI

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.