Nőtt a parlagfű pollenkoncentrációja az utóbbi években
Nőtt a parlagfű pollenkoncentrációja az utóbbi években, ami a kevésbé érzékenyekből is tüneteket válthat ki, így ők is egyre jobban érintettek lehetnek – mondta Nékám Kristóf allergológus az M1 aktuális csatornán.

Nőtt a parlagfű pollenkoncentrációja az utóbbi években

Nékám Kristóf tájékoztatása szerint az utóbbi években mért maximum pollenszám köbméterenként 1600-1700-ra nőtt a korábbi 1000-1600-ról. Elmondta, augusztus közepétől-végétől szeptember végéig tart a parlagfű pollenszezonja, az allergia főbb tünetei ekkor szemviszketés, könnyezés, orrdugulás. Sok allergiában szenvedő tünetei fordulhatnak asztmába is, ha nem kap megfelelő kezelést – tette hozzá.

Kitért arra, július végén már csak a tüneti kezelés működik. A kezdő allergiásoknak jó az antihisztamin készítmény, súlyosabb tünetekkel azonban a helyileg alkalmazandó szteroidok a legjobb gyulladáscsökkentők a legkisebb mennyiségben, amelyek azonnal hatnak.

Az allergológus szerint az immunterápia is segíthet, ennek során például parlagfűvel, háziporatkával szembeni kisiklott immunválaszt visszaterelik a normális mederbe. Ez a betegek 50 százalékánál működik, azonban 3-4 éven keresztül kell adni, drágább és kényelmetlenebb az alkalmazása, mint a gyógyszeres kezelésnek – fejtette ki.

2016. 07. 31. / Forrás: MTI

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.