A kutyák sem szeretik a parlagfüvet
A nyári időszakban kiemelt figyelmet kell szentelnünk kedvenc négylábúink egészségi állapotának. Ezzel kapcsolatban hasznos tanácsokkal szolgált cikkében a veol.hu.

A kutyák sem szeretik a parlagfüvet

- Nyáron borzasztó mennyiségű kullanccsal kell számolnunk, ezek pedig különféle betegségeket terjesztenek, többek között babeziózist és lyme-kórt – nyilatkozta a lapnak Kovács Jenő. Mint mondta, a kullancsok ellen viszonylag könnyű a védekezés, hiszen már lehet a célnak megfelelő nyakörvet és cseppet kapni, ami ráadásul a szúnyogokat, legyeket is elriasztja. Emellett hatásos a tabletta alkalmazása is. Kiemelte: mindegyik megoldással távol lehet tartani a kullancsokat és a bolhákat egyaránt, mivel ezeknek a szereknek a többsége mindkettő ellen hat. A bolha ellen egyébként is egész évben, évszaktól függetlenül védekezni kell, hiszen akár egy sétáltatás során, vagy egy másik állattól bármikor megkaphatják házi kedvenceink.

Gyakori problémát jelent még a kutyáknál az úgynevezett hot spot kialakulása. Ilyenkor valamilyen allergén következtében az eb bőrfelületén viszkető folt keletkezik, amit az állat vakarni és nyalogatni kezd. Ha nem avatkozik be időben az állatorvos, akkor a vakarózás következtében eltűnhet a hám, megsérülhet az irharéteg és ezt a legyek beköphetik. Az ilyen jellegű elváltozást mindig nagyon komolyan kell venni – figyelmeztetett a tapasztalt állatorvos. Tájékoztatása szerint a hot spotot nem lehet megelőzni, mivel ez egy olyan allergiás elváltozás, ami a szezonális allergének következtében jön létre. – Vannak olyan kutyák, amelyekről már tudjuk, hogy egy adott időpontban meg fognak jelenni a rendelőben, mert amire allergiásak, az elkezdett nyílni, pollent szórni. Az adott allergén körülbelül 3-4 hét alatt le szokott futni. Augusztusban főként a parlagfű-szezon okoz kellemetlenségeket, ami az emberekhez hasonlóan a kutyáknál is allergiás reakciókat válthat ki. Ennek megvan a helyi és a szisztémás kezelési módja, injekciókkal, kenőcsökkel nagyon jól lehet orvosolni – fűzte hozzá a doktor.

Emellett a nagy forróságban különösen ügyelni kell a hőpangás és a hőguta elkerülésére is, a négylábúak számára árnyékot és szabad vízfelvételt kell biztosítani. – Lehetőleg minél nagyobb vödörben adjunk vizet a kutyáknak, ami a hőségben később melegszik fel, emellett célszerű gyakran cserélni a folyadékot. Az emberekkel ellentétben a kutyáknál nem igazán számítható ki a vízfogyasztás testtömeg alapján, mivel az ebek nem izzadnak, hanem lihegnek. Kizárólag a talppárnáikban vannak izzadságmirigyek, a hőleadásuk pedig sugárzással és lihegéssel történik. A kutyák rendkívül magas páratartalmú levegőt lélegeznek ki, így hűtik magukat, de nagy lesz a vízveszteségük is emiatt. Ilyenkor akár a téli időszakban megszokott folyadékmennyiség többszörösét is felvehetik – tájékoztatott Kovács Jenő.

További problémát okozhat még a nyári fürdetések következtében a fülben pangó víz, ami a külső hallójárat gyulladásához vezethet. Emellett a kirándulások, sétáltatások alkalmával gondot jelenthet az egérárpa termése, a toklász is. – Ez a növényrész leginkább az indiánok nyilához hasonlítható: úgy állnak rajta a végek, akár a nyílvesszőn a tollak, a termés pedig az állat bundájába jutva befelé halad, mivel a sörtéi meggátolják a kijutását. Elsősorban a hosszú fülű, hosszú szőrű kutyáknál okoz gondot ez a növény, mint a yorkik, a westiek és a spánielek. A toklász a lábujjak közé beékelődve gennyes gyulladást hoz létre, amit aztán párakötéssel és antibiotikummal lehet kezelni, majd felmetszést kell alkalmazni az eltávolításához. Emellett a szembe vagy a fülbe jutva is gyulladást okoz. Ilyenkor az eb zárva tartja a szemét, amiből gennyes váladék távozik, a fül esetében pedig jellemzően a fejüket rázzák a kutyák – ismertette az állatorvos.

Az említett egészségügyi problémák esetében nagy fontossággal bír a megelőzés. Ha erre valamilyen okból kifolyólag nincs lehetőség, akkor lényeges a kialakult gond mielőbbi észlelése és szakszerű állatorvosi ellátás igénybevétele. Nem szabad ugyanis elfelejtenünk: házi kedvenceink egészsége, boldogsága a mi felelősségünk.

2015. 08. 23. / Forrás: Vallner Bettina, veol.hu

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.