A parlagfű elleni védekezésre figyelmeztet a minisztérium
A parlagfű elleni védekezést még a virágzás előtt el kell kezdeni, ezért a Földművelésügyi Minisztérium (FM) felhívja a földhasználók, földtulajdonosok figyelmét, hogy tegyenek eleget jogszabályban foglalt kötelezettségüknek, ellenőrizzék és tegyék rendbe területeiket.

A parlagfű elleni védekezésre figyelmeztet a minisztérium

A védekezési kötelezettség elmulasztását az illetékes hatóság 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő összegű növényvédelmi bírsággal sújthatja.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény értelmében a földhasználónak, földtulajdonosnak adott év június 30-áig kell a parlagfű mentesítést elvégeznie, megakadályozva a virágbimbók kialakulását, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartania. A parlagfű jelenleg is csírázik az országban, a növények fejlettsége eltérő, a sziklevelestől a 12-14 leveles fejlettségű egyedek is megfigyelhetők. A legfejlettebb növények jelenleg 30-35 cm-es nagyságúak.

A rendkívül csapadékos 2014. évet követően az idén kezdetben elegendő vízmennyiség állt rendelkezésre a talajban a parlagfű csírázásához, ami idén április elején kezdődött. A tavaszi hónapokban azonban az átlagosnál lényegesen kevesebb csapadék hullott, emiatt a kiszáradó talajban a parlagfű kelés intenzitása is nagyon lecsökkent. A száraz tavaszt követő rendkívül csapadékos időjárás segíti a parlagfű növények intenzív növekedését és tömeges kelését.

A parlagfű elleni védekezés minden évben nagy kihívás elé állítja a gazdálkodókat, ezért ha kérdésük van a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban, a megyei kormányhivatalok növény-, és talajvédelmi szakembereihez, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjaihoz fordulhatnak, akik szakértelmükkel segíteni fogják a földhasználókat a parlagfű elleni védekezés során a leghatékonyabb, és legmegfelelőbb módszerek kiválasztásában.

2015. 06. 09. / Forrás: FM Sajtóiroda

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.