Házi kedvenceink is szenvednek a parlagfűtől
Az Amerikai Egyesült Államokban is komoly gondot okoz a parlagfű terjedése. Ennek kapcsán érdekes riportot tett közzé a kcrg.com, amely szerint a magas pollenkoncentráció házi kedvenceinknél is súlyos allergiás tüneteket idézhet elő.

Házi kedvenceink is szenvednek a parlagfűtől

Iowa állam keleti részén az idei parlagfű-szezonban rekord magas pollenkoncentrációt mértek, emiatt az átlagosnál többen tüsszögtek errefelé. Ám nem csak az emberek szenvedtek a gyomnövénytől: háziállatok esetében is tapasztalhatóak voltak légzési problémák.

Az állatmentőként is tevékenykedő Nancy Crist tisztában volt azzal, hogy kutyája, „Petey” hozzá hasonlóan allergiás, ám a most tapasztalt tünetek súlyossága meglehetősen váratlanul érte. Miközben a gazdi orra eldugult és nehezen vette a levegőt, „Petey” is súlyos allergiás tüneteket produkált. „Csak vakaródzott, vakaródzott, és nyalogatta a bundáját, miközben engem is a parlagfű-allergia kínzott” – mesélte a gazda.

Nancy Crist elvitte Petey-t a Frey Animal Hospital állatorvosához, hogy csillapítsák tüneteit, illetve begyógyítsák azokat a sebeket, amelyek az állandó vakaródzás miatt keletkeztek. Nem a hölgy volt az egyetlen, aki hasonló problémák miatt szakember segítségét kérte: a Cedar Rapids városbeli állatorvosok arról számoltak be, hogy a parlagfű pollenszórásának csúcsidőszakában az ebek 30-50 százalékát légúti allergiával összefüggő tünetekkel vitték be hozzájuk.

Petey állatorvosa, dr. Ryan Steen szerint a macskáknál csak néha tapasztalhatók pollenallergiák reakciók, ez a probléma leginkább a kutyákat érinti. Náluk sem fordulnak elő gyakran az emberekéhez hasonló allergiás tünetetek, esetükben a legtöbbször vakarózásban vagy mancsnyalogatásban nyilvánul meg az allergia.

Dr. Steen nem állíthatja biztosan, hogy ez volt a legrosszabb allergiaszezon a háziállatok számára, ám szinte biztos, az idei volt az egyik legnehezebb – embereknek és állatoknak egyaránt. Az állatorvos azt mondja: minden évben találkozik allergiás házi kedvencekkel, ám idén olyan állatokat is vittek hozzá, amelyeknél korábban semmi jel nem utalt arra, hogy pollenallergiásak lennének.

Iowában a parlagfűszezon augusztus közepén kezdődik és szeptember közepéig tart. A csúcs legtöbbször a szeptember elején megrendezett Labor Day-re, azaz a munka ünnepére esik.

Forrás: kcrg.com / tegyaparlagfuellen.hu

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.