Háromévi terápia után megszűnt az allergia
A Szegeden élő Marcell hét esztendős volt, amikor parlagfű-allergiája miatt elkezdte az immunterápiát. A három évig tartó kezelés – melyet első évben a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány támogatott – sikeresnek bizonyult: a gyermek édesanyja, Erika interjúnkban arról számolt be, hogy a parlagfű-allergia által kiváltott tünetek mostanra teljes mértékben eltűntek.

Háromévi terápia után megszűnt az allergia

Mikor és hogyan derült ki, hogy parlagfű-allergiával küzd a gyermeke?

Hat éves volt Marcell, amikor augusztus végén, szeptember elején allergiás tünetek jelentkeztek nála: viszketett a torka, illetve a bőre, az orra pedig reggel és este bedugult, napközben pedig sokszor folyt. A problémák miatt elmentünk vizsgálatra dr. Bittera István allergológushoz, aki diagnosztizálta a parlagfű-allergiát. Következő évben, májusban az ő tanácsára kezdtük el az immunterápiát.

Már az első évben hatott a terápia?

Az első, néhány hónapos kezelés hatására, a pollenszezon idején enyhébbek voltak a tünetek. A második, illetve a harmadik évben tovább enyhültek a panaszok – tavaly ősszel, a harmadik szezont követően be is fejeztük az immunterápiát, a vizsgálatok ugyanis azt mutatták, hogy a fiam már nem allergiás a parlagfű pollenjeire. Idén tehát elhagytuk az immunterápiás szert, ennek ellenére – szerencsére – most, a parlagfű pollenszórásának csúcsidőszakában egyetlen, korábban tapasztalt tünetet sem tapasztaltunk. Hozzá kell tennem azonban, hogy Marcell a gabonafélékre és a gombákra is allergiás, amelyek időnként enyhe tüneteket idéznek elő, ezért – akárcsak a korábbi években – idén tavasszal is szedte az Aerius-tablettát.

Ha évekkel később ismét jelentkezne a parlagfű-allergia, újból elkezdenék az immunterápiát?

Valószínűleg igen. Sőt, úgy gondolom, hogy ha a gomba- és gabona-allergia miatti tünetek esetleg súlyosbodnának, akkor is az immunterápiát választanánk – ismereteim szerint ugyanis az említett allergiák esetében szintén lehet alkalmazni ezt a kezelési módot.

Vannak a környezetében mások is, akik allergiások a parlagfűre, illetve immunterápiát alkalmaznak az allergiájuk ellen?

A családunkban szerencsére nincs több allergiás. Egy barátunk kisfiáról tudjuk, hogy szintén parlagfű-allergiával küzd, s ugyancsak Bittera doktor úrhoz járt immunterápiára. Úgy tudom, hogy nála a terápia – ami két év után megszakadt – nem volt elég ahhoz, hogy teljesen megszűnjenek a tünetei, ám az ő esetében is sikerült csökkenteni a tünetek intenzitását.

Replica Handbags

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.