Kezdődik a parlagfűszezon
Két héten belül az ország egész területén megkezdődik a virágzás. A szezon most a tavalyinál kissé előrébb tart, de ha az idén is aszályos, meleg lesz a nyár hátralévő része, akkor az előző évhez hasonló, alacsonyabb pollenterhelés várható.

Kezdődik a parlagfűszezon

Idén július elején jelentek meg először a csapdákban a parlagfű pollenszemei. A száraz, meleg júliusi időjárás következtében a hónap végére a parlagfű-pollen koncentrációja szórványosan, egy-egy napon elérte a tüneteket okozó szintet is. Az időjárás-előrejelzés alapján augusztus elején hasonlóan meleg, száraz idő várható, így augusztus közepére országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében várható – írta augusztus 1-jén az ÁNTSZ az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adataira hivatkozva.

A sok allergiás betegre tekintettel az ÁNTSZ a parlagfű-szezonban kiemelt figyelmet fordít arra, hogy folyamatosan tájékoztassa a lakosságot az aktuális parlagfű-helyzetről. Ennek érdekében idén is naponta frissítik a honlapjukat (oki.antsz.hu) több város - köztük Budapest, Miskolc, Pécs, Zalaegerszeg, Szeged - aktuális pollenadataival. Augusztus elején pedig ismét elindítják a parlagfűpollen-riasztási rendszert: szerdánként teljes országos parlagfű-jelentést tesznek közzé. A tisztiorvos hivatalos Facebook-oldalán az aktuális parlagfű-helyzetről szóló jelentéseiket is rendszeresen közzéteszik.

"A parlagfűpollen-szezon alakulásában az időjárás meghatározó" - írta az ÁNTSZ. Mint kifejtették: májusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, átmenetileg csökkentve a pollenterhelést. A pollenszórás az eső után viszont ismét felerősödik. A tartós szárazság magas hőmérséklettel együtt azonban a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet.

Mint írták, a tavalyi nyár az előző évinél is szárazabb és melegebb volt, ami az előző két évhez képest erősen csökkentette a parlagfűpollen-terhelést. Idén a május és a június is hidegebb és esősebb, a július azonban jelentősen szárazabb és melegebb volt, mint 2012-ben. A szezon most a tavalyinál kissé előrébb tart, de ha az idén is aszályos, meleg lesz a nyár hátralévő része, akkor az előző évhez hasonló, alacsonyabb pollenterhelés várható.

Forrás: MTI, ÁNTSZ

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.