Hatékonyabb védekezést tesz lehetővé a Parlagfű Bejelentő Rendszer
Hatékonyabb védekezést tesz lehetővé a Parlagfű Bejelentő Rendszer, amely július eleje óta már aktívan működik - közölte Fazekas Sándor az informatikai alkalmazás bemutatóján.

Hatékonyabb védekezést tesz lehetővé a Parlagfű Bejelentő Rendszer

A vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) működtetése azért fontos a szaktárca számára, mert a parlagfű-pollenektől nagyon sok ember szenved. Az allergiások helyzetét kívánja könnyebbé tenni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által fenntartott rendszer, amely meggyorsítja a lakossági bejelentések feldolgozását.

A PBR használatát a főváros XI. kerületében, a Kánai út és a Partfutó utca sarkán lévő zöldterületen tesztelte a miniszter Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára, a kerület országgyűlési képviselője, valamint a sajtó munkatársai jelenlétében. Fazekas Sándor felhívta a figyelmet: az informatikai felület használatával a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a bejelentők közötti információcserét könnyíti meg a PBR, amely magyar fejlesztésű szoftver.

A rendszer lehetővé teszi, hogy internetkapcsolat segítségével, előzetes regisztráció után bárki, akár otthonról bejelentés tegyen az általa talált parlagfüves területről. De mobiltelefonjával is rögzítheti a terület jellemzőit, és készíthet a helyszínről fényképfelvételeket – közölte Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese. Hozzátette: a rendszerbe nemcsak a parlagfűvel szennyezett területekről, hanem a parlagfű-mentesítésről is lehet bejelentést tenni. Például egy közhasznú munkavégzést követően, amikor lekaszálták a parlagfüvet.

Az elnökhelyettes az MTI kérdésére elmondta: ma Magyarországon a leggyakoribb gyomnövény a parlagfű, az országban legalább 5 millió hektárnyi területén előfordul. Gyakorlatilag bárhol megjelenik, ahol mezőgazdasági művelés folyik az országban, de például az erdőirtások területén is megtelepszik, szinte azonnal. Ezért fontos a hatékony gyérítés megszervezése.

MTI

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.