Antalóczy Tibor: nem vált be a tüneti terápia
A családjával Veresegyházon élő Antalóczy Tibor (36) négy évvel ezelőtt határozta el, hogy immunterápiába kezd egyre súlyosbodó parlagfű-allergiás tüneteinek enyhítésére. A három évig tartó kezelés hatására – melyet az első esztendőben a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány támogatott – mostanra lényegében megszűntek az allergiás tünetei, így abban bízik: idén már egyáltalán nem lesz szüksége az orrsprayre.

Antalóczy Tibor: nem vált be a tüneti terápia

Régóta küzd az allergiával?

Már gyermekkoromban előjött a macskaszőr-allergia, a parlagfű-allergia tüneteivel azonban csak felnőttkoromban, tizenkét évvel ezelőtt találkoztam először. Tulajdonképpen két-három év után jöttem csak rá arra, hogy az orrfolyást, orrdugulást, nehéz légzést a parlagfű okozza: eleinte közönséges náthára gyanakodtam, de miután mindig ugyanabban az időszakban szembesültem az említett problémákkal, kiderült, hogy az allergén gyomnövény áll mindezek hátterében. A panaszaimat évekig tüneti kezelésre való, orvos által felírt, vagy vény nélkül kiváltható szerekkel próbáltam csillapítani, de ezek sosem működtek igazán. Az orrcseppek  például kikezdték az orrnyálkahártyámat, aminek következtében egy-egy allergiaszezon után még hónapokig vérzett az orrom.

Hogyan talált rá az alapítvány által támogatott immunterápiára?

Az interneten kezdtem utána olvasni arról, hogyan lehetne az orrcseppek helyett más, kíméletesebb eszközökkel csillapítani a tüneteimet. Így találtam rá az immunterápiára, amely nem tüneti, hanem oki kezeléssel, évekre képes megszüntetni az allergiát. Felkerestem a téma specialistáját, dr. Balogh Katalint a Budai Allergiaközpontban, aki egyetértett azzal, hogy immunterápiára van szükségem. Az ő javaslatára éltem a „Tégy a parlagfű ellen!” alapítvány által biztosított lehetőséggel, így 2010-ben a kezelés költségeinek 90%-át a szervezet állta.

A terápia hatására megszűntek a tünetei?

Lényegében igen. Már az első év után azt tapasztaltam, hogy elviselhető szintre mérséklődtek a tüneteim. A második évben az orrspray-t szinte teljesen el lehetett hagyni, mindössze két-három olyan nap volt a parlagfű-szezon idején, amikor úgy éreztem, nem tudok meglenni nélküle. Három évig tartott az immunterápia, tavaly hagytam abba a doktornő egyetértésével. Bár az idei parlagfű-szezon még nem kezdődött el, bízok benne, hogy egyáltalán nem lesz szükség az orrspray-re, amit persze a biztonság kedvéért mindig magamnál tartok.

A családjában másoknál is előfordul allergia?

A parlagfűre csak én vagyok allergiás, a gyermekeim viszont sajnos ételallergiásak, amit a reakciót kiváltó allergizáló ételek elhagyásával, majd néhány évvel később fokozatos ismételt bevezetésével majdnem teljesen sikerült „gyógyítani”.

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.