Sós kamra a Gellért Fürdőben
Az országban egyedülálló a Gellért Gyógyfürdő sós kamrája, ahol konyhasó és szódabikarbóna vizes oldatából képzett, sűrített levegővel porlasztott sűrű ködpárát lélegeznek be a betegek. Az allergiás, asztmás betegek számára különösen hatékony tüneti kezelési módszert dr. Hádl Éva tüdőgyógyász szakorvos, a fürdő inhalatóriumának vezetője mutatta be olvasóinknak.

Sós kamra a Gellért Fürdőben

Mit jelent a gyógyászati részlegük elnevezése, az inhalatórium?

Az inhalatórium elnevezés belélegző kezelésre utal, és ennek megfelelően légúti betegségek gyógyítására jött lére. Ez a gyógyászati részleg egyidős a Gellért Gyógyfürdő és Gyógyszállóval, amely 93 évvel ezelőtt, 1918-ban nyitotta meg kapuit. A második világháború súlyos károkat okozott az épületegyüttesben, emiatt az inhalatórium is zárva tartott egy ideig, de a helyreállítást követően, 1949-ben újraindult a működés. A részleg szakmai munkáját dr. Glück Tibor alapozta meg, aki korának elismert asztma-tudósa volt – az egyik fontos tüdőgyógyászati eszközt, a Glück-pipát róla nevezték el.

Milyen légúti be betegségeket gyógyítanak?

A tünetek és panaszok alapján felső- és alsó légúti betegségeket különböztetünk meg. A felső légúti betegségek közé tartozik a nátha, az arc- és egyéb melléküreg gyulladás, a torokgyulladás és a légcsőhurut. Alsó légúti elváltozás a nagy és kishörgők hurutja. Valamennyi felsorolt betegség esetén jellemző tünet a tapadós, nehezen ürülő váladék képződése, amelyet orrdugulás, fej- és arcfájdalom, köhögés kísér. Az orrdugulás a pollenallergiások esetében az egyik leggyakoribb probléma. Amennyiben a panaszok több hétig fennállnak, orvosi nyelven idültté válnak, akkor az inhalatóriumban alkalmazott kezelések – a sós kamrában történő kezelés, illetve a gyógyszeres inhaláció – az esetek többségében gyorsan segítenek.

A sós kamrában hogyan zajlik egy kezelés?

A kezelés egy kisméretű, zárt helyiségben történik, amelybe konyhasó és szódabikarbóna vizes oldatból képzett, sűrített levegővel porlasztott, sűrű ködpára kerül befúvásra. A készülék akár 0,5 mikron méretűre tudja porlasztani az oldatot, amely egyedülálló Magyarországon. Ez a „felhő” egyenletesen betölti a szobahőmérsékletű kamrát, amelyben a betegek 15-20 percet töltenek el egy kezelés alkalmával. Kisgyermekek általában szülővel együtt tartózkodnak a sós kamrában, a felnőtt vendégek azonban egyedül ülnek a helyiségekben, így ki lehet iktatni a felülfertőzést. A felső légutak gyulladása a lerakódott váladék feloldódása és kiürülése következtében, a pára alkalikus, azaz lúgos hatásának köszönhetően általában már öt-tíz kezelés hatására csökken, ezzel együtt pedig a tünetek is eltűnnek. A terápia gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt alkalmazható, mellékhatások nincsenek. A sós kamrában gyógyszert nem használunk, de még illóolajat sem helyezünk a porlasztásra kerülő vizes oldatba, amire az asztmások esetleg nehézlégzéssel reagálnának. Visszatérő betegség és allergiás tünetek esetén a kúra többször ismételhető.

Miben különbözik a gyógyszeres inhaláció?

Az alsó légúti gyulladások esetén másfajta kezelésre, inhalációra van szükség. Az alapoldat itt is a konyhasó és a szódabikarbóna, ami kiegészül nyákoldó és hörgőgörcs oldó gyógyszerrel. A melegített oldat sűrített levegővel kerül porlasztásra, melyet a beteg egy speciális készüléken keresztül, száj- vagy orrpipa segítségével lélegez be. Ez esetben is már öt-tíz kezelés után csökken, vagy megszűnik a köhögés, a köpetürítés és a nehézlégzés. A gyógyszeres inhaláció csak felnőtteknél alkalmazható. Asztmás betegek esetén is hatásos, szükség szerint többször ismételhető.

 


ÁRAK

 

Sókamra (gyermekeknek is ajánlott)

1 alkalom (15 perc)  1200,- Ft

10 alkalmas bérlet   9000,- Ft (1 évig érvényes)

10 alkalmas bérlet   5000,- Ft (1 hónapig érvényes)

15 alkalmas bérlet   7500,- Ft (2 hónapig érvényes)

A gyermekek (10 éves korig) kísérőinek nem kell jegyet váltaniuk.

 

Gyógyszeres inhaláció (csak felnőtteknek)

1 alkalom  2100,- Ft

1 alkalom nyugdíjas kedvezménnyel  1600,- Ft

5 alkalmas bérlet  8400,- Ft


Cím: 1118 Budapest, Kelenhegyi út 4.

Telefon: 06 1 466-6166/140

Bejelentkezés hétfőtől péntekig 8.00 és 17.30 között.

A kezelésre jogosító jegyek, bérletek a Gellért Gyógyfürdő pénztárainál válthatók.

A bérletek átruházhatóak! További információ a www.gellertfurdo.hu oldalon.

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.