Pollenjelentés - 2012. 18. hét
Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentése

A 18. héten az eddig beérkezett adatok alapján a hét első felében magasabb volt a pollenterhelés, péntektől azonban lecsökkent.

Az eperfafélék pollenkoncentrációja csökkenőben van, bár több helyen még elérte a magas szintet, sőt Miskolcon és Szekszárdon még nagyon magas koncentrációt is mértek. Csökkenőben van a tölgy virágporának koncentrációja is – azonban még mindig több városban is mértek egy-két napra magas, sőt Salgótarjánban nagyon magas szintet is.

A virágos kőris virágzása miatt ismét megemelkedett a levegőben a kőris pollenjének mennyisége – közepes, illetve a hét közepén több városban magas koncentrációban volt jelen. Felerősödött a fenyőfélék pollenszórása is – közepes, illetve az állomások többségénél a hét második felében már magas szintet is elért.

A fák közül országszerte tüneteket okozó közepes koncentrációban volt még jelen a platán, a nyír, a ciprus- és tiszafafélék, a gyertyán, a dió, a bükk és már a vadgesztenye virágpora is – bár a platán virágporából Kaposváron és Nyíregyházán egy-egy napra a hét közepén még regisztráltak magas koncentrációt.

Elindult a bodza és a szelídgesztenye pollenszórása is – virágporuk leginkább még alacsony, tüneteket nem okozó koncentrációban volt jelen.

MEGKEZDŐDÖTT A KORA NYÁRI POLLENSZEZON – a pázsitfűfélék virágporának koncentrációja a hét közepétől már közepes szintet ért el, sőt a hétvégén több állomáson is már magas szintet mértek, a csalánfélék pollenkoncentrációja is már több helyen elérte a tüneteket okozó szintet.

Megjelentek a nyári gyomok közül már a lórom, az útifű, a kender és az ernyősvirágzatúak pollenszemei is.

Termésben van már a nyárfa – vattás termése azonban nem allergén. A magokon úgynevezett repítőszőrök találhatók – ezek levegővel telt (tehát allergén fehérjéket nem tartamazó) sejtnyúlványok, melyek a termés szél által való elterjedését segítik elő.

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.