Pollenjelentés - 2012. 17. hét
Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentése

A 17. héten hétvégén volt a legmagasabb a pollenterhelés.

Az eperfafélék virágporát regisztrálták legnagyobb mennyiségben – koncentrációja magas, Pesten nagyon magas szintet ért el.

A platán pollenszórása csökkenőben van – a legtöbb helyen még elérte a magas, sőt kedden Kaposváron a nagyon magas szintet, a hét nagy részében azonban – Kaposvár és Nyíregyháza kivételével – leginkább már csak közepes koncentrációban regisztrálták.

Tovább csökkent a nyír virágporának mennyisége – leginkább közepes koncentrációban volt jelen, bár Békéscsabán, Debrecenben és Salgótarjánban egy-egy napon még mértek magas szintet.

Erősödött a tölgy pollenszórása – több városban a hét második felében mértek magas koncentrációt is, de koncentrációjuk a legtöbb helyen elérte a tüneteket okozó közepes szintet.

Emelkedett a dió pollenkoncentrációja is – Zalaegerszegen vasárnap magas koncentrációban volt jelen, ettől eltekintve is elérte a közepes szintet.

Virágzik a virágos kőris – így több helyen ismét tüneteket okozó koncentrációban van jelen a kőris virágpora – sőt a hét második felében több helyen is mértek magas szintet.

Tüneteket okozó, közepes koncentrációban regisztrálták még a gyertyán, a bükk, a ciprus- és tiszafafélék és már a fenyőfélék, hétvégén pedig a csalánfélék virágporát is.

Megjelentek a csapdákban a vadgesztenye és a nyári gyomok közül már a pázsitfűfélék és hétvégén már a lórom pollenszemei is – még csak alacsony koncentrációban.

Termésben van már a nyárfa – vattás termése azonban nem allergén. A magokon úgynevezett repítőszőrök találhatók – ezek levegővel telt (tehát allergén fehérjéket nem tartamazó) sejtnyúlványok, melyek a termés szél által való elterjedését segítik elő.

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.