Pollenjelentés - 2012. 14. hét
Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentése

A 14. hét első felében fokozatosan erősödött a pollenterhelés, majd szerdától a hideg, az eső és a viharos szél következtében a pollenterhelés is jelentősen csökkent.

A héten még a nyír virágpora jelentette a legnagyobb terhelést, bár mennyisége a hét végén fokozatosan csökkent, koncentrációja még elérte a magas, nagyon magas szintet. Kecskeméten és Nyíregyházán még majdnem minden nap nagyon magas mennyiségben regisztrálták. A hét közepétől robbanásszerően beindult a platán pollenszórása. Pesten, Szekszárdon és Kecskeméten magas, Pécsett már nagyon magas koncentrációban volt jelen.

Több városban is elérte a magas szintet a gyertyán és a kőris pollenkoncentrációja, egy-két városban pedig még a fűzé és a ciprus- és tiszafaféléké is.

Tüneteket okozó mennyiségben regisztrálták a juhar, és a hét elején még a legtöbb helyen a nyár és Szolnokon, Nyíregyházán és Kaposváron még az éger virágporát is.

Elindult a tölgy és a bükk pollenszórása is: előbbinek virágporából már a legtöbb állomáson mértek tüneteket okozó szintet.

Az esős idő következtében megemelkedett a légkörben az allergén gombák mennyisége is, mennyiségük a legtöbb helyen elérte a tüneteket okozó közepes, Zalaegerszegen a magas szintet is.

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.