Államfői köszöntő a parlagfű-konferencián
„Kizárólag együttes fellépéssel lehetünk eredményesek” – üzente Áder János köztársasági elnök, a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány alapítója a parlagfű-probléma ellen tenni kívánó szakembereknek és civileknek. Az alábbiakban az I. Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap parlamenti nyitórendezvényén felolvasott államfői köszöntőlevelet ismertetjük.

Államfői köszöntő a parlagfű-konferencián

Tisztelt Elnök Úr, Tisztelt Konferencia!

Köszöntöm a Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap alkalmából rendezett konferencia résztvevőit.

A „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány alapítójaként régóta elkötelezett híve vagyok a parlagfű elleni védekezés ügyének. Vallom, hogy kizárólag közös cselekvéssel enyhíthetők, oldhatók meg a parlagfű által okozott súlyos, több mint két millió honfitársunkat érintő egészségügyi és mezőgazdasági problémák. Éppen ezért a magyar Országgyűlés, később pedig az Európai Unió képviselőjeként is igyekeztem elérni azt, hogy megtaláljuk a parlagfű elleni védekezés legbiztonságosabb és leghatékonyabb módját.

A konferencia résztvevői közül sokan e roppant kártékony invazív gyomnövény legjelesebb hazai szakértői. Olyan tudósok és kutatók, akik több évtizede behatóan tanulmányozzák a parlagfű biológiáját, ökológiai tulajdonságait, és részletekbe menően értékelték azokat az eljárásokat, amelyek segítségével a növény allergén pollenjének termelése, illetve további térnyerése megakadályozható. A konferencián jelen vannak az allergológia tudományának ismerői is, mellettük önkormányzati képviselők és civil szervezetek tagjai: mindazok az elkötelezett emberek, akik a közös ügy érdekében tenni kívánnak. Ez azért különösen örvendetes, mert tudjuk, hogy kizárólag együttes fellépéssel lehetünk eredményesek.

Nem téveszthetjük azonban szem elől, hogy nem csak a célunk, hanem felelősségünk is közös: egészségünk, gyermekeink és szeretteink egészsége, életünk minősége múlik azon, hogy kinek-kinek sikerül-e ezen a területen is elvégeznie a feladat rá eső részét.

Nagy öröm számomra, hogy az Önök személyében olyan embereket és olyan közösségeket köszönthetek, akik ezt pontosan tudják. Kívánom ezért, hogy minél több elkötelezett követőjük legyen, vállaljanak bár szerepet tudományos műhelyben, önkormányzatban vagy civil szervezetnél. Kívánom, hogy a közös tudás hasson termékenyítően a közös cselekvésre, a közös gond pedig jelentsen elegendő ösztönzést a közös megoldásra. Kívánom Önöknek, hogy összejövetelüket koronázza siker, és eszmecseréjük szolgáljon hasznos útmutatással mindazoknak, akik a parlagfű ellen tenni, közös boldogulásunkért pedig cselekedni is kívánnak!


Szívélyes üdvözlettel,

Áder János
Magyarország köztársasági elnöke

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.