Pollenjelentés - 2011. 42. hét
Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentése

A 42. hét második felében az országos esőzések kimosták a levegőből a nyári gyomok virágporának maradékát is - véget ért az idei pollenszezon.

A hét első felében a parlagfű pollenszemeiből még mértek tüneteket okozó, közepes koncentrációt - illetve Mosdóson szerdán magas szintet is regisztráltak -, a legtöbb állomáson azonban már ekkor is legfeljebb csak alacsony szintet mértek. A hét második felében az eső következtében már a parlagfű virágporából is csak pár szemet találtak a csapdákban - országszerte alacsony volt a terhelés, a 2011. év parlagfű szezonja véget ért.

Csökkent a kültéri allergén gombák koncentrációja is - nagyon magas szintet csak az Alternaria mennyisége ért el 6 városban, másik 6-ban pedig magas szintet mértek, a Cladosporium koncentrációja Békéscsabán, Debrecenben és Győrött volt magas. A tél folyamán az allergén gombák koncentrációja időnként megemelkedhet. A fűtési szezonban a beltéri allergénterhelés révén gyakoribbá válhatnak a penészgomba és poratka által kiváltott allergiás megbetegedések.

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.