Pollenjelentés - 2011. 40. hét
Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentése

A 40. héten hétfőn az előző hét végéhez hasonlóan alacsony volt a terhelés, a hét közepén kissé magasabb értékeket mértek, majd hétvégére ismét lecsökkent.

A héten már a parlagfű szezonnal együtt lecsengőben van az idei pollenszezon. Tüneteket okozó mennyiségben legfeljebb a parlagfű pollenszemei voltak jelen a csapdákban, a legtöbb városban alacsony tüneteket nem okozó koncentrációban monitorozták még a pázsitfűfélék, a libatopfélék és az üröm virágporát is, ezeken kívül a csalánfélék, az útifű, a kender, az ernyősvirágzatúak és a lórom pollenjéből regisztráltak esetenként egy-néhány szemet.

A parlagfű virágpora a legtöbb városban a héten még egy vagy néhány napon – Pesten vasárnap kivételével egész héten – közepes koncentrációban volt jelen, sőt szerdán Miskolcon a magas szintet is elérte. Azonban a legtöbb napon – és néhány városban (Debrecenben, Egerben, Győrött, Szegeden, Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán és Veszprémben) egész héten – már legfeljebb csak alacsony, tüneteket nem okozó koncentrációt mértek. Részletes parlagfű jelentés: a http://oki.wesper.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf linken érhető el!

A kültéri allergén gombák mennyisége is csökkent – az Alternaria koncentrációja az állomások nagy részénél még mindig nagyon magas szintet ért el, mellette Veszprémben és Zalaegerszegen még a Cladosporim koncentrációja is nagyon magas volt.

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.