Jobb közérzetet biztosít a sóterápia
2010 tavasza óta a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány támogatásával ingyen vehetnek részt az allergiás, asztmás betegek egy tízalkalmas terápián a budapesti Szent Rókus Kórház sószobájában. A résztvevők visszajelzései azt mutatják, hogy jó hatással van rájuk a kezelés – az alábbiakban az alapítványunkhoz érkezett levelekből idézünk.

Jobb közérzetet biztosít a sóterápia

„Nagyon hálásak vagyunk, hogy alapítványuk lehetővé tette kislányunknak, Szabó Lillának, hogy a sószoba szolgáltatást ingyen igénybe vehette.

Kislányom 2008 óta asztmás, akkor volt egy ’röntgen- és háziorvos számára észrevétlen’ és ezáltal nem kezelt tüdőgyulladása, ebből alakult ki az asztma. Két és fél éves korában pszeudokruppja volt, bizonyára ez is közrejátszik az asztma kialakulásában.

A parlagfű okozta tünetek: nagyon sűrű és fárasztó tüsszögés, szemkönnyezés, szemviszketés, torokkaparás, orrfolyás - ezáltal fizikai gyengeség, türelmetlenség, lehangoltság, reménytelenség az állapot javulásában... Ezek a tünetek általában augusztus második felében jelentkeznek.

A sószobai kezelés egy elhúzódó felsőlégúti megbetegedés megoldása volt.

Előzőleg sóbarlangban járt kislányom, a Szemlő-hegyen, de az a probléma, hogy munkaidőm nem engedi, hogy oda elkísérjem. A sószobai és sóbarlangos kezelés kiválóan gyógyít, hosszabb ideig tünetmentessé teszi kislányomat.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm, hogy biztosították kislányomnak a feljavulást!”

Szabóné Gorondi Zsuzsanna„A 11 éves fiam kb. 3 éves kora óta pollen allergiás. A tünetei: orrdugulás, tüsszögés, a szeme bedagad, kivörösödik, fáradékony, levert. Amit használunk: szemcsepp, orrbefujó, és nagyon ritkán - ha már nem tud aludni és az orrát fújja, szemét vakarja egyfolytában - Claritin tabletta. Ettől álmos és levertebb lesz, de a tünetek enyhülnek.
Ez volt az első alkalom hogy a sószoba-terápiát kipróbáltuk. A terápia után a tünetek enyhültek, és elviselhetőbb intezitásúak lettek. Tapasztalatunk szerint tényleg nagy mértékben enyhíti az allergiás tüneteket, és jó hatással van az allergiás gyerekekre. 
Köszönjük a lehetőséget, hogy igénybe vehettük az önök szolgáltatását!”

Budai Gyula


 

„Köszönjük szépen a lehetőséget, hogy kipróbálhattuk a sószobát. Nekem mind a két gyermekem asztmás (a nagyobbik allergiás is). A sószobával meg voltunk elégedve, mi mindig a két gyerekkel mentünk és rugalmasak voltak, próbáltak olyan időpontot adni, hogy másokat ne zavarjunk. A gyerekek kedvükre játszhattak a sóban, volt egy csomó homokozó játék a szobában. Főleg a téli időszakban nagyon jó a sószoba, amikor amúgy is gyakrabban betegek a gyerekek.
Már máshol is próbáltuk a só terápiát, ami nekünk feltűnt, hogy itt sokkal ’sósabb’ a levegő.
A terápia segített, de a gyermekek alapbetegsége sajnos nem gyógyult, mindketten továbbra is állandó szteroidokra szorulnak.”

Csánkné dr. Zimmler Györgyi

 


 

„Nagyon köszönöm a lehetőséget, másoknak is ajánlottam!
Talán már tíz éve is, hogy állandó tüdőgyógyászati ellenőrzés alatt állok. Rendszeresen használom a belélegzőszert /Symbicort/ és a pollenszezon előtt a megfelelő tablettát megelőzésként. Többször volt tüdőgyulladásom a gyenge immunrendszer következtében és fertőzések miatt. Tüdőgyulladás elleni védőoltást is kaptam, talán ennek köszönhető, hogy nem volt olyan súlyos lefolyású. Bár állandó gyulladást mutatott a CT, s ezért beutalt a tüdőgyógyászom a kórházba.
A pollenek augusztusban veszélyesek rám nézve, de most remélem a sóterápiával megerősítettem magam, s könnyebben átvészelem azt az időszakot. A sóterápia eredménye, hogy szépen feloldódott a tüdőben a lerakódás és elmúlt a hosszantartó köhögés. Az alvásra is jótékony a hatása. Összefoglalva: jó közérzetet biztosít a használata.
Nagy öröm lenne minden beteg számára, ha az influenza időben is használhatnánk a sószobát.
Még egyszer köszönöm a lehetőséget és bármikor szívesen részt veszek ilyen kúrán, ami az egészséget szolgálja.”

Brezovay Erzsébet

 


 


„Köszönettel igénybe vettem a bérletet tavaly, és kellemes, jó benyomásom volt a Sószobáról és a ’kiszolgáló személyzetről’.
1995-ben kezdődött a panaszom - az allergia -, és az utóbbi években a korán virágzó fák-bokrok-cserjék helyett az augusztusban elkezdődő parlagfű-szezon teszi tönkre az életemet - tavalyi évben brutálisan erős volt, és november 20-ig szenvedtem, pedig gyógyszeres kezelés alatt álltam.
Kezdetben fejfájás, orrfolyás, torok- és szemviszketés jelentkezett, az ország némely pontján kínzó köhögéssel (sokat utaztam), és ’taknyom-nyálam egybefolyt’, miközben lázasnak éreztem magam és fájt a bőröm. Néha ez - április 20 körül - ma is fennáll, de korántsem olyan intenzív. Ellenben a parlagfű! Tavaly augusztus 21-én kezdődött, s rögtön teljes befulladással, amin semmi sem segített, sem a gyógyszer, sem az orrspay, sem a pollenszűrős maszk, semmi, majd 3 hónapig! Egyedül a Sószobás néhány kellemes délután, utána még egy-két óráig jó volt, kaptam levegőt. Amennyiben alkalmam (és ’lehetőségem’) lesz rá, otthonomban is csinálnék Sószobát!”

Újj Balázs

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.