Megkezdődtek a határszemlék
Minden évben május közepén kezdődnek és szeptember közepéig tartanak a földhivatali határszemlék. Július 1-től azt is vizsgálják az ellenőrök, van-e parlagfű a területen.

Megkezdődtek a határszemlék

A Földhivatalok május közepe óta vizsgálják, hogy a termelők betartják-e a talajvédelmi előírásokat, a művelési ágnak megfelelően művelik-e a területüket. Amennyiben hibát tapasztalnak, első körben felszólítják a földhasználót, hogy azt javítsa ki. Ha az utóellenőrzésen is azt állapítják meg, hogy ennek nem tett eleget, akkor földvédelmi bírságot szabnak ki. Ennek összege a föld aranykorona értékének kétezerszerese. Nem csak a gazos, elhanyagolt területeket vizsgálják, hanem azt is, hogy az ingatlan-nyilvántartás megfelel-e a valós állapotnak.

Július 1-jétől a határszemléket kiegészítik a parlagfüves területek ellenőrzésével is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a termelőknek eddig nem kell a füvet, gazt levágniuk a területükön. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy idén a gyakori esőzések miatt gyorsabban nő a fű, így a kaszálást is hamarabb kell elkezdeni. A parlagfüvet július 1-től az első fagyokig ellenőrzik.

Tolna az egyik legfertőzöttebb megye az országban. Dr. Vörös Géza, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növényvédelmi igazgatója a TEOL-nak elmondta, tavaly is sok dolguk volt a felügyelőknek. Külterületen 149 ügyben kellett eljárniuk, ebből 106-nál rendeltek el közérdekű védekezést, amit két kivétellel a tulajdonos gyorsan el is végzett, hogy a további bírságot elkerülje. Ez összesen 101 hektárt érintett. A növényvédelmi bírságot azonban 83 tulajdonos nem kerülte el, ami összesen közel 4 millió forintot jelentett. Belterületen – családi ház kertjében, beépítetlen területen, szántón – 79 ügyben, 63,5 hektáron kellett eljárni. A jegyzők tavaly 14 esetben rendeltek el közérdekű védekezést.

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.