A szokásosnál gyorsabban nő a parlagfű
A szokásosnál gyorsabban fejlődik a parlagfű az utóbbi hetek csapadékos időjárása miatt. A szakemberek szerint már júniusban elő kell venni a kaszát, ha mentesíteni akarjuk földünket a gyomnövénytől – számolt be az InfoRádió.

Nyomtatható változat
Kapcsolódó anyagok

A szokásosnál gyorsabban nő a parlagfű

"Az esős, csapadékos időjárás mindenképpen kedvez a növények fejlődésének, így a parlagfűének is. A parlagfű április elejétől csírázik és növekszik, gyakorlatilag akkor a legsérülékenyebb, amikor elkezd a virágtengely kialakulni, általában június végén. Ha ilyenkor kaszálják le, akkor a növény nem fejleszt oldalhajtásokat" – mondta el a rádiónak Lászlóné Pécsi Paula, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, aki szerint idén a sok eső miatt a szokásosnál gyorsabban fejlődik a gyomnövény, ezért heteken belül meg kell kezdeni a védekezést.

A földhasználók és tulajdonosok idén is szigorú ellenőrzésekre számíthatnak. Belterületen júliustól a jegyző, illetve a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok szakemberei, külterületen pedig a Földhivatal munkatársai vizsgálódnak majd. A bírság 15 ezer forinttól kezdődik, mértéke azonban jelentősen függ a parlagfűvel borított terület nagyságától, és akár ötmillió forint is lehet – közölte az igazgatóhelyettes.

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.