A szénanátha és az asztma együtt még veszélyesebb
A szénanátha és az asztma gyakori együttes előfordulása fokozott veszélyt jelent az érintettek számára. Sokszor azonban nem kerül idejében felismerésre, pedig a korai diagnózissal és megfelelő terápiaválasztással a két betegség egyensúlyban tartható. Nemrégiben neves nemzetközi szakemberek létrehozták az egyidőben fellépő asztma és szénanátha (rinitisz) ellátását szolgáló szövetséget, a CARMA-t, amely világméretű kampányt indít, hogy elősegítse mindazok felkutatását és korszerű kezelését, akiknél együttesen jelentkezik a két kór.

A szénanátha és az asztma együtt még veszélyesebb

Az épp szezonjában lévő  szénanátha és az asztma valóban szoros összefüggésben áll egymással - mondja dr. Gálffy Gabriella, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának adjunktusa. - Ha az eleinte csak kisebb kellemetlenségeknek látszó tüneteket: orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést, tüsszögést kiváltó szénanátha tartósan fennáll anélkül, hogy kezelnék, nagy eséllyel alakulhat ki asztma.  Ugyanakkor az asztmások akár 80 %-ának van szénanáthája is. Ha a két betegség együtt jelentkezik, a rinitisz jelentősen ronthatja a beteg asztmáját.

Replica Watches Mindkét betegségnél légutaink valamely része kerül folyamatos gyulladásba allergiás alapon: a szénanáthánál a felső légutak, az asztmánál a hörgők. Közösek az allergiás reakciót kiváltó tényezők és a gyulladáskeltő anyagok, köztük például az úgynevezett leukotriének jelenléte. Amennyiben az említett szénanáthás panaszok zavarják a munkavégzést és a szabadidős tevékenységet, különösen, ha köhögés és nehézlégzés is jelentkezik, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Egyrészt kezelni kell a szénanáthát, másrészt ki kell vizsgálni, hogy a rinitisz mellett nincs-e már kialakult asztma. Ehhez háziorvosi beutalóval allergológus, felnőtt- vagy gyermektüdőgyógyász szakorvosi vizsgálat szükséges. Nem véletlen, hogy a CARMA célkitűzései között külön kiemeli, hogy a rinitiszes betegek kezelésekor rutinszerűen el kellene végezni az alsó légúti tünetek értékelését, az asztma diagnosztizálását vagy kizárását.

Az asztmás betegeknek pedig figyelniük kell arra, hogy a szokásos asztmás panaszai romlanak-e az allergiaszezonban, illetve észlelik-e magukon a szénanátha tipikus tüneteit. Ha igen, ezt feltétlenül jeleznie kell tüdőgyógyász vagy allergológus szakorvosnak. A két betegség együttes jelenlétekor ugyanis az asztma csak akkor tartható egyensúlyban, ha egyúttal a szénanáthát is kezelik.

A szénanátha és asztma együttes előfordulásakor a kezelés célja a közös légúti gyulladás egyidejű csökkentése. Rendelkezésre áll olyan hormonmentes tabletta, mely egyszerre hat mindkét betegségre, gátolva a mindkettőben szerepet játszó leukotriéneket. Egyszerre ad jobb asztmakontrollt, és hatásosan javítja a szénanátha tüneteit is, így alkalmazása egyszerűbbé teszi a két betegség karbantartását. Szakorvosi javaslat alapján a társadalombiztosítás által is támogatott.

Senki ne zárkózzon be szobájába a rosszabbodó tünetek miatt! Ahhoz, hogy teljesebb életet lehessen élni, tüdőgyógyászhoz vagy allergológushoz javasolt fordulni, akik tájékoztatást adnak az asztma és a szénanátha együttes, egyidejű kezelésének lehetőségeiről.

Audemars Piguet Replica Watches https://www.topapwatch.com

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.