Parlagfűből áram
Holland beruházásban modern biogáz üzem létesül Várdán, ahol még a parlagfüvet is feldolgozzák. A káros gyomnövényt lebontó erjesztő tankot egy somogyi feltaláló ötlete alapján építik meg.

Nyomtatható változat
Kapcsolódó anyagok

Parlagfűből áram

Jelentős méretű biogáz üzem épül Várda külterületén, másfél kilométerre a településtől, ahol a tervek szerint az év második felétől indulhat el a próbaüzem – adta hírül Somogyi Hírlap. A lap tudósítása szerint a két és fél milliárd forintos beruházás teljes mértékben önerőből valósul meg. A beruházó holland cég a Benelux államokban már több hasonló üzemet működtet, ám Magyarországon Várdán építi az elsőt.

Újrahasznosítható növényi és állati hulladékból, biomasszából állít elő villamos energiát az üzem, a keletkező hőt pedig a szintén ott épülő üvegház-kertészet fűtésénél használják fel. A tervek szerint a termelt áramot az E.ON hasznosíthatja.

A parlagfüvet is feldolgozzák majd, ugyanis bevált az az erjesztő tank, amelynek kicsinyített mását Demény Rezső kaposfüredi feltaláló alkotta meg. Ennek alapján épül meg a káros gyomnövényt lebontani képes, ipari méretű szerkezet. A forradalmian új technológiától azt remélik, hogy az önkormányzatok Várdára fogják szállítani a parlagfüvet, s ezzel tiszta környezetet teremtenek a településeken.

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.