Gyógyító sószobák a Mesevár Óvodában
A „Tégy a parlagfű ellen” Közhasznú Alapítvány támogatásával 2010 februárjában két új sószobát alakítottak ki Budapesten, a XII. kerületi Mesevár Óvodában. A parajdi sótéglákból kirakott helyiségek különleges klímája segíti a pollenallergiás gyerekek gyógyulását.

Gyógyító sószobák a Mesevár Óvodában

Az ókor óta ismert, hogy a sóbányákban számos légzőszervi betegség eredményesen gyógyítható. A belélegzett sótartalmú levegő ugyanis segít elpusztítani a káros baktériumokat, vírusokat, valamint a legújabb vizsgálatok szerint az immunrendszer működésének kiegyensúlyozásában is közreműködik, így allergiaellenes hatást szintén kifejt. Sóbányákba a gyógyulni vágyók többsége csak ritkán juthat el, ám a kedvező klímához nem feltétlenül kell messze utazni: a sós levegő mesterségesen is megteremthető.

A XII. kerületi Mesevár Óvodában a kiváló gyógyhelyként ismert erdélyi, parajdi bányából hozott sótéglákból alakítottak ki két sószobát. A speciális helyiségek átadásán Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere elmondta: Magyarországon ma már minden negyedik ember allergiás, s riasztóan nő a beteg gyerekek száma – nincs ez másképp a fővárosi viszonylatban tiszta levegőjűnek számító XII. kerületben sem. A polgármester jelezte, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat fontos feladatának tartja a légzőszervi megbetegedésben szenvedő gyermekek támogatását, ezért a „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány bevonásával – amely 1,7 millió forinttal járult hozzá a szoba létrehozásának költségeihez – lehetővé tette, hogy az óvodások a most átadott két szobában, hetente kétszer 20-25 percet töltve rajzolás, énekelés és mesehallgatás közben gyógyulhassanak.

- Az allergiások 70-75%-a a parlagfűre érzékeny – közölte a beruházást támogató alapítvány képviseletében Áder János, európai néppárti politikus. Az ország parlagfű-mentesítéséért küzdő közhasznú szervezet alapítója arról számolt be, hogy eddig is támogatták az allergiás gyerekek kezelését. Korábban ahhoz nyújtottak segítséget, hogy a Gellért Gyógyfürdő sókamrájába járhassanak gyógyulni a gyermekek; mostantól viszont azt próbálják támogatni, hogy a kicsik helyben, az óvodákban juthassanak hozzá a terápiához. Ám csak „addig nyújtózkodhatnak, ameddig a takarójuk ér”, hiszen munkájukat adományokból, illetve az 1%-os jövedelemadó-felajánlásokból finanszírozzák. Az alapítvány nevében ezért arra kérte az adózókat: idén is járuljanak hozzá 1%-ukkal a parlagfű elleni küzdelemhez és az allergiások életkörülményeiknek javításához.

Hámori Mária, a Mesevár Óvoda vezetője köszönetét fejezte az önkormányzatnak és az alapítványnak, amiért segítségükkel sószobákat alakíthattak ki intézményükben. Az óvodavezető kifejtette: télen rendszeres az óvodások körében a nátha és a köhögés, ezek esetében gyógyítóan hatnak a sószobában tartott foglalkozások. A pollenszezon idején az allergiás gyerekek száma magas – ilyenkor is használ a sóterápia. Ez a kúra azonban nem csak a betegek, hanem az egészségesek számára is nagyon hasznos, hiszen segít megelőzni a légúti megbetegedéseket.

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.