Kinőhető a parlagfű-allergia?
Gáspár Sándor színművésszel Shakespeare Szentivánéji álom című darabjának előadás előtt beszélgettünk az Új Színházban. Mint megtudtuk, parlagfű-allergiája 35 éves korára megszűnt – esete sokaknak reményt adhat. Ám nemcsak a szerencsében bízik: szerinte a parlagfűellenes mozgalom sikerén is sok múlik.

Kinőhető a parlagfű-allergia?

Mikor hallott először a parlagfűről, vagy a parlagfű-allergiáról?

 

Katonakoromban tudtam meg, hogy van ilyen. Sőt: magamon tapasztaltam, hogy rengeteget tüsszögök olyan helyen, ahol, por volt, és mint később kiderült, olyan helyeken, ahol parlagfű nőtt. Rengeteget jártunk mezőgazdasági munkára, külterületre. Akkora problémává vált számomra, hogy arra is emlékszem, mikor múlt el: 19 éves koromtól 34-35 éves koromig nagyon sok gondot okozott. Fogalmam sincs, hogyan múlt el.

 

best replica watches

 

Olyanról már hallottam, hogy valaki a szülés után már nem szenvedett az allergiától…

 

Lehet, hogy biológiai csoda vagyok. Viszont tény, hogy a gyerekeim örökölték ezt a betegséget. Értelemszerűen még nincsenek 35 évesek, de nekik nem 19 évesen, hanem már korábban jött elő! Nagyon sokat szenvednek is vele. Úgyhogy én a magam egyszerű gazda módján a Balatonon, ahol egy kis telkem van, minden fűszálért felelősséget vállalok. Egyébként elhűlve nézem, hogy a nagyszerűen rendben tartott kis birtokok mellett tombol a parlagfű. Nyáron elhűltem, amikor a Balatonról jövet egy benzinkútnál megálltunk uzsonnázni: az a sáv, ami az övék volt, rendben volt, mellette milliméterekkel viszont megjelent a parlagfű. Ez elképesztő. Nagy valószínűséggel jogilag nincs tisztázva ez az ügy.

 

Volt olyan, amikor a színjátszásban akadályozta, zavarta Önt a parlagfű-allergia?

 

Érdekes, gyakran volt úgy, hogy könnyes szemmel, feldagadt, felpüffedt orral, tüsszögve készültem a jelenetre, ám amikor színpadra léptem, elmúlt. A koncentráció ilyenkor valószínűleg kiváltotta. Egyébként más betegségeket, fájdalmat is semlegesít. Szóval a színpadon nem zavart. A felkészülés időszakában, vagy a magánéletben, tehát fellépés előtt és után igen.

 

És olyan előfordult, hogy a közönség soraiban ülők tüsszögése zavarta meg az előadást?

 

Nem jellemző. Egy ehhez kicsit hasonlító emlékem van azonban. Egy alkalommal egy kisváros kultúrházában játszottunk, és amikor felment a függöny, az emberek percekig tüsszögtek, de a portól.

 

A család többi tagja milyen megoldásokat keres, hogy elviselhetővé tegye a nyári időszakot?

 

Gyógyszerek, alternatív megoldások: sajnos inkább kisebb mint nagyobb sikerrel használják ezeket. Én csak abban bízhatom, hogy hozzám hasonlóan kinövik. És nagyon bízom abban is, hogy az a harc, ami a parlagfű ellen indult, egyre erősebb lesz, nem válik hatástalanná, és nem szűnik meg. Ennek olyasmi eredménye lehet, mint Ausztriában, ahol gyakorlatilag nincs parlagfű.

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.