Sókamrával az allergia ellen
A kisiskolás Benjámin részt vett a Gellért Gyógyfürdő sókamrájában tartott tízrészes gyógykezelésen. Édesanyjával, Erzsébettel beszélgettünk, aki elmondta: a kezelés egyáltalán nem fájdalmas, csak ülni kell egy sópárával dúsított kamrában. A hatás teljesen tünetmentessé tette a fiút.

Önök a „Tégy a parlagfű ellen!” közhasznú alapítvány és a Gellért Gyógyfürdő segítségével egy hosszabb kezelésen vettek részt a Gellért gyógyfürdő sókamrájában. Elmondaná, mi vezetett oda, hogy ezt igénybe vegyék?

 

Kisfiam szinte minden növényre és virágporra allergiás, ezért a teljes energia szezonban küzd a jellegzetes tünetekkel. Egy mozgékony, az allergiától eltekintve egészséges gyereket nagyon nehéz korlátozni és természetesen lehetetlen a szobában tartani.

 

Milyen tüneteket észleltek a gyermeken?

 

Főleg reggel, ébredés után és este, lefekvés előtt rengeteget tüsszög, köhécsel, vizes orrfolyása van, eldugul az orra, nem kap levegőt, amikor alszik, nehezen lélegzik, nyitott szájjal alszik, néha horkol, piros az orra, könnyezik a szeme – szóval nem kellemes ezzel együtt élni.

 

Mikor és hogy vették észre, hogy nincs minden rendben?

 

Amikor a jellegzetes allergiás tünetek jelentkeztek. Persze először nem egyszerre, és előbb enyhébb változatban, így először gyengébb megfázásra, náthára gyanakodtunk.

 

Orvosnál jártak ezekkel a problémákkal?

 

Igen, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy otthoni gyógymódokkal (mézes gyógytea, langyos citromos limonádé, stb.) nem múlnak el a kellemetlen tünetek elmentünk a háziorvoshoz. Ő elküldött allergia vizsgálatra, ahol bebizonyosodott, hogy gyermekem bizony az allergiások mára sajnos már jelentős táborába tartozik.

 

Honnan tudják, hogy 10 kezelés a sókamrában hatékony gyógymód erre a fajta betegségre?

 

Nem tudjuk, de tapasztaljuk J Amióta Benjámin részt vesz ezeken a 15-20 perces kezeléseken, azóta teljesen nyugodtan és csukott szájjal végigalussza az éjszakákat, enyhültek a reggeli, és teljesen elmúltak az esti „köhögőrohamok”, nincs használt zsebkendőkupac az ágya mellett, vagy a dzsekije zsebében, amikor hazajön a suliból. Eddig az iskolába mi kétszer annyi papír zsebkendőt vittünk, mint mások, és még külön is raktam a táskájába. Na, erre már szerencsére nincs szükség! Sőt, az ősszel szokásos meghűléses betegségek is elkerültek ebben az évben minket. Már néhány kezelés után csökkenthettük az allergiagyógyszer adagját, aminek azért örültem, mert inkább híve vagyok az ilyen természetes gyógymódoknak, mint a gyógyszernek, aminek azért lehet valamilyen mellékhatása – bármilyen enyhe is.

 

Elmondaná, pontosan milyen egy ilyen kezelés?

 

Amikor megérkezünk, be kell jelentkezni. Ha van szabad kamra, akkor azonnal sorra kerülünk, de 10-15 percnél még nem kellett többet várni. Amikor a gyerek bemegy – kisebbekkel bemehet a szülő is, de az én fiam már elég nagy –, kap egy fehér csuklyás köpenyt, ami megvédi a sólecsapódástól a haját és a ruháját. Ezután egy kis kamrában leül egy székre, de semmi különöset nem kell tennie, ugyanúgy ki-és belélegez, ahogy egyébként, csak a sűrű, gomolygó sópára átjárja a légutakat.

 

Élvezte a kisfia, vagy inkább nyűgnek tartotta, mert például nem lehet fürdeni?

 

Hogy élvezte, az talán túlzás, mert egy ilyen korú gyereknek azért nem könnyű egy helyben ülnie és semmit sem csinálni. De aztán rájöttünk, hogy nyugodtan vihet be könyvet magával, így ez megoldódott. A kisebbekkel meg beszélgetni lehet közben, vagy mesét olvasni nekik. Beni egyébként azt mondta, hogy „jó érzés bent lenni”.

 

Most, hogy befejeződött a kúra, milyen változásokat látnak? Boldogan, zavartalanul tudják ünnepelni a karácsonyt?

 

Igen, sokkal jobb állapotban van, mint például tavaly ilyenkor. Gyakorlatilag tünetmentes! Ha babonás lennék, most azt mondanám: Jaj, csak el ne kiabáljam! Szerintem aki teheti, mindenképpen próbálja ki ezt a kezelést, érdemes! Köszönjük a „Tégy a parlagfű ellen!” közhasznú alapítványnak és a Gellért Gyógyfürdőnek, hogy mi megtehettük.

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.