Mennyibe kerül 1 hektár mezőgazdasági terület parlagfű-mentesítése?
Áder János, a "Tégy a parlagfű ellen!" Közhasznú Alapítvány alapítója ezen a címen nyújtott be írásbeli kérdést Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterhez. Az alábbiakban a kérdést és a választ egyaránt közreadjuk.

Mennyibe kerül 1 hektár mezőgazdasági terület parlagfű-mentesítése?

Tisztelt Miniszter Úr!

Kérem tájékoztasson, hogy mennyibe kerül 1 hektár földterület parlagfű-mentesítése a közérdekű védekezés keretében?

Várom Miniszter Úr válaszát!

Budapest, 2007. július ,5.

dr. Áder János

Tisztelt Képviselő Úr!

A Házszabály 91. §-a alapján K/3491., K/3492. és K/3498, számon hozzám benyújtott, „A parlagfűvel erősen szennyezett területek közül hány hektár van állami, illetve magántulajdonban?”, „Mennyibe kerül 1 hektár terület parlagfű-mentesítése?”; illetve „Mekkora terméskiesést okoz a parlagfű a kukorica és napraforgó ültetvényekben?” című írásbeli kérdéseire a következő választ adom.

K/3491 . számú kérdését illetően („A parlagfűvel erősen szennyezett területek közül hány hektár van állami, illetve magántulajdonban?”) pontos adat nincs a birtokunkban. Az idei évben megkezdődött az V. Országos Gyomfelvételezés, mely részletes és átfogó képet fog adni hazánk gyomborítottságáról. Ezen adatok birtokában a parlagfűvel fertőzött területek tulajdoni viszonyairó1 is lesznek adataink. Jelenleg a közérdekű védekezéssel érintett területek tulajdonosairól vannak pontos adataink, melyek a következők: 2006. évben lefolytatott parlagfű-mentesítési eljárások során az illetékes hatóságok (a földhivatalok és a növényvédelmi szolgálatok) összese. 7.573 hektáron rendeltek el közérdekű védekezést, ebből 506 hektár volt állami tulajdonban (MÁV Zrt., Állami Autópálya Kezelő Zrt., Magyar Közút Kht., Kincstári Vagyoni Igazgatóság, Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Önkormányzatok, egyetemek, iskolák, kht-k, határőrség, nemzeti parkok, repülőterek, vadászvarsaságok, parkerdők, Országos Rendőrfőkapitányság Lovasbázisa). Az állami tulajdonban lévő földterületek összesen 300 esetet érintettek.

Magántulajdonban. lévő területek esetében, ide értve a gazdasági társaságokat is, összesen 7.067 hektáron rendelt el közérdekű védekezést a hatóság, 2.865 hektárt a végezték el a közérdekű védekezést, míg további 5.051 hektáron a hatósági eljárás elindítását követően az ügyfél saját maga végezte el a parlagfű-mentesítést.

Képviselő úr K/3492 . számú kérdésére („Mennyibe kerül 1 hektár mezőgazdasági terület parlagfű-mentesítése?”) válaszolva a következőkről tájékoztatom.

Nehéz megbatározni, hogy 1 hektár mezőgazdasági terület parlagfű-mentesítése mennyibe kerül. A vállalkozókkal minden megyei hatóság külön szerződést, illetve vállalkozói keretszerződést köt, emellett a végső összeg függ a terület adottságaitól, megközelíthetőségétől, a védekezés módjától. A vállalkozói költségek országos átlagát tekintve 29.121 forintba kerül 1 hektár földterületen a közérdekű védekezés . Ehhez még hozzáadódik a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a földhivatalok hatósági eljárással kapcsolatos költsége, ami átlagolva 15 .620 forint,

Földhivatali költség 9.181 Ft/ha
MOSZH NTI költsége 6.439 Ft/ha
Vállalkozó díja 29.212 Ft/ha
Összes megtérítendő költség 44.741 Ft/ha

K/3498. számú kérdésével (Mekkora terméskiesést okoz a parlagfű a kukorica és napraforgó ültetvényekben?) összefüggésben a következőkről tájékoztatom.

Nem készült hatósági felmérés arra vonatkozóan, hogy mekkora terméskiesést okoz a parlagfű kukorica és napraforgó termőterületen. A parlagfű a talaj tápanyagtartalmát jobban igénybe veszi, mint a kultúrnövény, másfél-kétszer több tápanyagot használ fel 1 kg szárazanyag előállításához. A talaj vízkészletéből ugyancsak mintegy kétszeres mennyiséget használ fel. Ezen tények alapján, becsléseink szerint erősen elgyomosodott napraforgó- és kukoricatáblák esetében 40-50%-os terméskieséssel is számolhatunk.

A parlagfű pollenjének vetőmagba kerülése nem valós probléma. A kaszattermésének (magjának) vetőmagba való keveredése azonban elősegíti a gyomnövény terjedését. Uniós szabályozás erre a kérdésre vonatkozóan nincs, megítélése nemzeti hatáskörbe tartozik. Lengyelország például nem veszi át a parlagfű-maggal szennyezett kereskedelmi tételeket. Több ország növényegészségügyi importelőírása parlagfű gyommagmentességet ír elő, amii exportkizáró okként jelentkezhet.

A parlagfű hatékony irtásához kukorica és napraforgó kultúrákban szelektív gyomirtószerek (herbicidek) állnak rendelkezésre. Ezek alkalmazásához növényvédelmi ismeretek szükségesek, többségük forgalmazása és felhasználása növényvédelmi, szakmérnöki végzettséghez kötött.

A gyomirtó szerek szakszerűtlen felhasználása, esetleges mellőzése, az engedélyezett technológiától való eltérés a kukorica és napraforgó kultúrákban történő parlagfű gyomosodást eredményez.

Kukorica esetében a vegyszeres gyomirtás költsége a gyomirtó szer és a kijuttatás költségével együtt hektáronként 15-20 ezer forint között van, az alkalmazott készítménytől függően. Napraforgó esetében ez a költség 25-30 ezer forint.

A gazdák jelenleg többféle típusú támogatásban is részesülhetnek. Újabb támogatási forrna be vezetésére nincs lehetőség.

Kérem válaszom szíves elfogadását.

Budapest, 2007, augusztus 6.

Gráf József

Földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.