Remélhetik-e az allergiában szenvedők, hogy a parlagfű elleni védekezésről nemcsak beszélnek, hanem végre történik is valami?
Áder János, a "Tégy a parlagfű ellen!" Közhasznú Alapítvány alapítója a parlamentben kérdést tett fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek "Remélhetik-e az allergiában szenvedők, hogy a parlagfű elleni védekezésről nemcsak beszélnek, hanem végre történik is valami?" címmel. A kérdést és a miniszterelnök válaszát egyaránt közöljük.

Remélhetik-e az allergiában szenvedők, hogy a parlagfű elleni védekezésről nemcsak beszélnek, hanem végre történik is valami?

Az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésszakának 11. ülésnapja

2006. július 17., hétfő

 (részlet a parlamenti jegyzőkönyvből)

Áder János, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni a miniszterelnöknek: „Remélhetik-e az allergiában szenvedők, hogy a parlagfű elleni védekezésről nemcsak beszélnek, hanem végre történik is valami?” címmel. Áder János képviselő urat illeti a szó.

DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Miniszterelnök Úr! Ismét virágzik a parlagfű. Több mint kétmillió honfitársunk várja szorongva a következő heteket és hónapokat. Sokan vannak közülük, akiknek már a gyógyszerek sem segítenek igazán.

2002-ben önök segítséget ígértek a parlagfűre allergiás embereknek. Azt ígérték, hogy négy év alatt negyedére csökkentik a parlagfűvel borított területeket. Három évvel később, 2005-ben már csak a Balaton és a Tisza-tó környékének parlagfű-mentesítése szerepelt a vállalások között.

Bizonyára ön is emlékszik, miniszterelnök úr, hogy három évvel ezelőtt az Országgyűlés elfogadott - méghozzá nagy többséggel fogadott el - egy határozatot, azonban a Medgyessy-Gyurcsány-kormány sem a határozatban megjelölt pénzösszeget nem biztosította, sem az előírt kormányzati teendőket nem végezte el.

A második Gyurcsány-kormány programjában pedig már csak az szerepel - hadd idézzem, hátha elfelejtette -: az embereket legjobban zavaró környezeti problémák ellen, mint például a parlagfű terjedése, összehangolt hatósági eréllyel lépünk fel. Ez nagyon derék; az a kérdés, hogy lesz-e pénz, mert jelenleg nincs. Pedig nagy szükség lenne rá, miniszterelnök úr. Hiszen a betegek száma évente 200-300 ezer fővel nő. A társadalombiztosítás már ma is közel 5 milliárd forintot fizet ki gyógyszertámogatásra. A betegeknek pedig ennek az összegnek a többszörösét kell a patikában hagyniuk. A parlagfű okozta allergia miatt romlik a beteg emberek munkavégzési képessége, sokan kénytelenek a nyári és a kora őszi hónapokat is betegállományban tölteni.

Megváltást eddig csak az őszi fagyok (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) hoztak az embereknek. Kérdés, hogy az idén érkezik-e kormányzati segítség.

Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. A kérdésre Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr válaszol.

GYURCSÁNY FERENC miniszterelnök: Tisztelt Képviselő Úr! Minden tekintetben osztom azt az általános véleményét, hogy parlagfű ügyében még többet kell annál tenni, mint amit eddig tettünk, és egyébként azt hiszem, hogy nagyjából azon a bázison, amelyet a 2000-ben éppen önök által elfogadott törvény teremtett meg, az helyes törekvés volt: azt mondta, hogy bizony-bizony elsősorban a terület tulajdonosa, a tulajdonos polgár a felelős azért, hogy saját területén ne burjánozzék a mások egészségére ártalmas, egyébként nemcsak vadkender, hanem ezernyi más allergén anyag is. (Derültség, moraj az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Aztán amikor azt kérdezi, hogy tettünk-e eleget, arra azt tudom mondani, hogy nyilvánvalóan sokkal-sokkal többet kellene tenni. De az nem kis erőfeszítés, ami éppen 2005-ben kezdődött, és amely erőfeszítésnek eredményeként nagyon sok hatóság együttműködésében tesszük azt meg, hogy mindazok, akik nem teszik meg a tőlük, a tulajdonostól elvárhatót, azok helyett elvégzi a hatóság, és ezt a költséget majd később, adóként tőle beszedik. Ennek eredménye is, hogy tavaly már, 2005-ben 20 százalékkal csökkent a levegőben mért pollenek száma.

Tavaly nagyjából 4 milliárd forintot költöttünk erre a célra. Ebből 1 milliárdot közvetlenül a költségvetésből, a többit pedig különböző nagy állami szervezetek, vonalas létesítményeket fenntartók költségvetéséből. Az idei év is nagyjából hasonló lesz azzal, hogy a tavalyi évnél nagyobb az a közmunkaprogram, amelyet kifejezetten erre a célra indítottunk be. De azt kérdi, hogy kell-e még erőfeszítéseket tenni - kell, nagyon sokat, felelős tulajdonosokkal együttműködve.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, miniszterelnök úr. Viszontválaszra megadom a szót Áder János képviselő úrnak.

DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Miniszterelnök úr, azt hiszem, nagyon sokan megértették azt, hogy miért nem sikerült eddig eredményes védekezést bemutatni a kormánynak. Ezek szerint önök a vadkender ellen védekeztek a parlagfűvel szemben. (Derültség és taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Két különböző növényről van szó, miniszterelnök úr. (Derültség az ellenzéki padsorokban.) Úgyhogy hadd kérjem azt, hogy a következő hónapokban semmiképpen ne a vadkenderrel szemben védekezzenek, próbálják ezeket a pénzeket inkább a parlagfű-mentesítésre fordítani. (Derültség és szórványos taps az ellenzéki pártok padsoraiban.) Egyébként szeretném fölhívni a figyelmét arra - teljes mértékben egyetértek önnel -, hogy a tulajdonosra kellene róni egyébként ezt a munkát, csak tudja, a legnagyobb tulajdonos a magyar állam. Utak mentén, vasutak mentén, folyami töltések mentén, az elhagyott laktanyák területén virágzik leginkább a parlagfű. Itt kéne legelőször védekezni önöknek, a kormánynak erre megfelelő forrásokat biztosítani. Ezt várják az allergiában szenvedő beteg emberek.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

ELNÖK: Viszontválasz illeti meg a miniszterelnök urat.

GYURCSÁNY FERENC miniszterelnök: De csak azért, merthogy az alelnök úr nem volt kellően méltányos ebben a szóbotlásban, akkor engedje meg, hogy én meg azt mondjam önnek, hogy nézze, szerintem az nem jó, ha minket arra szólít fel, hogy a vadkenderrel szemben ne védekezzünk. (Felzúdulás az ellenzéki pártok padsoraiban.) Az önök párjának igen sok nehézséget fog okozni, ha most azt fogják gondolni, hogy ön felhívta a magyar Országgyűlést arra, hogy ne védekezzünk a kábítószer-termeléssel szemben. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Mi több, kifejezetten arra biztatta a kormányt, hogy hagyja bizony békén a vadkendert. Most már sejtem, hogy miért nem tudnak kellő támogatást szerezni az ön pártjában mindazok körében, akiknek fontos a haza sorsa, mert ezek szerint, ha jól értem válaszát - csak olyan komolyan, ahogyan ön engem figyelmeztetett -, ön ezek szerint a vadkender pártján áll. Szerintem vizsgálja felül az álláspontját.

Köszönöm szépen. (Moraj a Fidesz padsoraiban. - Taps a kormánypártok soraiban.)

© 2008 Tégy a parlagfű ellen!
Impresszum Kapcsolat Adatvédelem
Created by: PRAE.HU Kft.